Kina traži povlačenje američkih sankcija

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Sep.2018, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina traži povlačenje američkih sankcija

PEKING - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u subotu američkog veleposlanika u Pekingu kako bi mu uručilo prosvjed zbog sankcija kojima Washington kažnjava kinesku vojnu agenciju jer je kupila ruske borbene zrakoplove i rakete zemlja-zrak i zatražila povlačenje sankcija.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zheng Zeguang pozvao je američkog veleposlanika Terryja Bradstada, objavilo je ministarstvo.

Ranije je glasnogovornik kineskog ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << obrane Wu Qian rekao da je kineska odluka o kupnji zrakoplova i raktenog sustava od Rusije normalan čin suradnje između suverenih država i da se Sjedinjene Države "nemaju pravo u to miješati".

Sjedinjene Države objavile su u četvrtak da su prvi puta proglasile sankcije protiv nekog stranog entiteta zbog kupnje ruskog oružja. Osim toga je SAD stavio 33 osobe i entiteta iz vojnog i obavještajnog sektora ruske vlade, na svoj popis pojedinaca i entiteta s kojima je zabranjena svaka transakcija u naoružanju pod kaznom američkih sankcija.

Moskva i Peking zajednički su u petak osudili nove sankcije Washingtona protiv Rusije, ali i, dosad bez presedana, protiv Kine zbog kupnje ruskog oružja čime raste već visoka napetost u kontekstu američko-kineskog trgovinskog rata. Američki dužnosnik koji je govorio za Reuters pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao je da su sankcije usmjerene prema Moskvi, a ne Pekingu.

"Američki pristup je oštro kršenje osnovnih standarda međunarodnih odnosa, to je očito pokazivanje hegemenije i ozbiljno kršenje odnosa između dviju zemalja i njihovih vojski", rekao je Wu u poruci objavljenoj na službenoj stranici ministarstva. Upozorio je Sjedinjene Države da će snositi "posljedice" ako odmah ne povuku sankcije.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Kina traži povlačenje američkih sankcija

Izvor: Capital.ba, 23.Sep.2018

PEKING – Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u subotu američkog veleposlanika u Pekingu kako bi mu uručilo protest zbog sankcija kojima Vašington kažnjava kinesku vojnu agenciju jer je kupila ruske borbene avione i rakete zemlja-zrak i zatražila povlačenje sankcija. Zamjenik kineskog...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.