Kina i Rusija za ukidanje dela sankcija Severnoj Koreji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina i Rusija za ukidanje dela sankcija Severnoj Koreji

Kina i Rusija založile su se u Savetu bezbednosti UN da se ukine deo sankcija Severnoj Koreji kako bi se ponovo pokrenuli nuklearni pregovori Vašingtona i Pjongjanga, saopštio je kineski ambasador u UN.

Te dve zemlje su u ponedeljak predložile Savetu bezbednosti UN da se ukine zabrana na izvoz morskih plodova i tekstila i da se ublaže ograničenja koja se tiču infrastrukturnih projekata, prenosi Rojters, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pozivajući se na nacrt rezolucije u koji je imala uvid.

Kineski ambasador u UN Džang Đun izjavio je da je legitimna zabrinutost Severne Koreje kada su sankcije u pitanju.

"Ako želite da nešto uradite, onda morate nešto i da ponudite", naveo je on.

Na pitanje kada će se glasati o nacrtu rezolucije, kineski ambasador je odgovorio:"Kada budemo imali snažnu podršku, tada ćemo preduzeti dalje korake".

Da bi rezolucija bila usvojena neophodno je devet glasova "za" i bez ulaganja veta SAD, Britanije, Francuske, Rusije ili Kine.

SAD, Britanija i Francuska su insistirale da se Severnoj Koreji ne ukidaju sankcije dok Pjongjnag ne preduzme konkretne korake u odustajanju od nuklearnog i raketnog programa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zabrinutost Severne Koreje legitimna: Kina i Rusije za ukidanje dela sankcija

Izvor: B92, 18.Dec.2019

Njujork -- Kina i Rusija založile su se u Savetu bezbednosti UN da se ukine deo sankcija Severnoj Koreji da bi se pokrenuli nuklearni pregovori Vašingtona i Pjongjanga...Te dve zemlje su u ponedeljak predložile Savetu bezbednosti UN da se ukine zabrana na izvoz morskih plodova i tekstila i da se ublaže...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.