KINA UVELA SANKCIJE AMERICI! Peking ekspresno odgovorio na zakon o Hongkongu koji je usvojio Vašington!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2019, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KINA UVELA SANKCIJE AMERICI! Peking ekspresno odgovorio na zakon o Hongkongu koji je usvojio Vašington!

Kina je suspendovala razmatranje zahteva Sjedinjenih Američkih Država za posetu ratnih brodova i aviona Hongkongu, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Peking je, takođe, uveo sankcije za nekoliko nevladinih američkih organizacija, uključujući "Hjumans rajt voč" (Human Rights Watch), NDI i "Fridom haus“ (Freedom House).

Ove mere predstavljaju odgovor na zakon o Hongkongu koji je usvojio Vašington.

- Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će se ovo završiti zavisi od daljih koraka Sjedinjenih Američkih Država - naglasila je portparolka.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp potpisao dva zakona o Hongkongu - o zaštiti ljudskih prava i demokratije, kao i o zabrani isporučivanja policijske opreme u Hongkong.

Ovim dokumentima se menja zakon o politici Sjedinjenih Američkih Država o Hongkongu iz 1992. godine i predlaže godišnje revidiranje trgovinskih odnosa sa ovim regionom u zavisnosti od stepena njegove autonomije.

Od početka juna u Hongkongu se održavaju masovni protesti izazvani razmatranjem nacrta zakona o izručenju. Na kraju su vlasti učinile ustupke i početkom oktobra ovaj dokument je povučen.

Bez obzira na to, neredi nisu prestali, postali su malobrojniji, ali nasilniji. Za samo šest meseci u Hongkongu je održano više od 900 demonstracija i marševa, a privedeno je gotovo šest hiljada ljudi.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.