Jovo Vukelić: Dokument iz Vašingtona pravno nevažeći, bez ikakve međunarodne valjanosti

Izvor: KMnovine.com, 06.Sep.2020, 08:31

Jovo Vukelić: Dokument iz Vašingtona pravno nevažeći, bez ikakve međunarodne valjanosti

Donosimo autorski tekst Jova Vukelića a ovodom potpisanog dokumenta u Beloj kući u SAD


>> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com <<

U dokumentu se pominju razne teme, koje nemaju nikakve veze sa međusobnim odnosom između Srbije i nepriznate države Kosovo i Metohija.
Zašto je u ovom dokumentu navedeno da će Srbija premestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, kad se tome protivi ceo svet, a to striktno zabranjuje i Rezolucija UN 478. To treba da objasni predsednik Srbije!
Dokument nema nikakvu važnost, valjanost i međunarodni značaj značaj sem za potrebe marketniga predsednika SAD u izbornoj kampanji i za potrebe spin i marketnig delovanja predsednika Srbije. Koristi za Srbiju ovde nema! I za ostvarivanje skrivenih interesa američkih kompanija u ovom regionu i eksploataciju energetetskih izvora.

Piše: Jovo Vukelić



Dokument koji su u Americi, u prisustvu predsednika SAD, potpisali 4. septembra predsednik Srbije A. Vučić i A. Hoti, predsednik separatističke "vlade Kosova", kojeg Srbija ne priznaje za državu, je kao prvo, pravno nevažeći međunarodni dokument. Nema nikavu snagu i valjanost.

Posebno je pitanje, kakva ovlašćenja u ovom poslu i potpisivanju ima, po Ustavu Srbije, predsednik Srbije? Gde je na ovom dokumentu potpis srpske vlade, sem ako ona kao tehnička vlada nema nikakva prava i ovlašćenja da potpisuje i ovakve dokumente. Zašto dokument nisu potpisali predstavnici dve „vlade“, predsednici dve „države“...

Ovo je neki dogovor, sporazum jedne države (Srbije) i jedne od nje nepriznate teritorije (i od od strane UN) o regulisanju, pokušaju uređenja jednog dela pitanja,uz prisustvo svedoka – posrednika SAD i njenih usluga.

Drugo, ovaj dokument, kako ističu same SAD, država Amerika nije potpisala! Znači, SAD nisu potpisnici, nego prisutni svedoci ovih dogovora, pisma o namerama, raznih inicijativa u njemu...

Treće, u dokumentu se pominju razne teme, koje nemaju nikakve veze sa međusobnim odnosom između Srbije i nepriznate "države" Kosovo i Metohija.

Jedno od njih je priznanje Kosova od strane Izraela. Kakve veze ima priznanje južne srpske pokrajine od strane Izreaela sa odnosima Srbije i nepriznatih srpskih vlasti. Zašto u dokumentu onda nema i izjave o priznanju države Palestine od strane te nelegalne "države" Kosovo?

Pomešane su i babe i žabe u ovom dokumentu koji će najmanje biti koristan za Srbiju, kao stranu potpisnicu. Biće vrlo štetan!

Isto tako, zašto je u ovom dokumentu navedeno da će Srbija premestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, kad se tome protivi ceo svet, a to striktno zabranjuje i Rezolucija UN 478? Zašto je Srbija uopšte pristala da se ova tema nalazi u ovom dokumentu koji treba da reguliše neka aktuelna pitanja između Srbije i njene pokrajine? To treba da objasni predsednik Srbije!

Zašto je Srbija prihvatila i potpisala bavljenje temom 5G opreme u ovom dokumentu kad on nema nikakve veze sa odnosima Srbije sa nepriznatom "državom" Kosovom?

Tako se u dokumentu navodi da će obe strane „zabraniti upotrebu 5G opreme koja potiče od nepouzdanih snabdevača. Tamo gde takva oprema već postoji, obe strane će se blagovremeno posvetiti njenom uklanjanju i drugim posredničkim naporima“.

Neverovatna odluka predsednika Srbije na koju on nema nikakvo pravo, a sigurno šteti odnosima Srbije i Kine. Pokvariće odnose Srbije i Kine.

Zatim, još jedna suluda tema se nalazi na ovom dokumentu. To je tema LGBT prava. Pa se navodi da će „obe strane raditi sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi ih podstakle na dekriminalizaciju“. Neverovatna odluka predsednika Srbije, imaće čime da se pohvali pred LGBT Anom Brnabić... iako se tema ne tiče Kosova i Metohije. Trebala je A. Brnabić da parafira ovaj deo dokumenta, ali ona nije bila u Americi?!

Još jedna potencijalno vrlo štetna rečenica, između ostalog, se nalazi u ovom dokumentu. To je da će “obe strane diverzifikovati svoje energetsko snabdevanje“. Odakle odjednom ovakva rečenica iz čista mira u ovom dokumentu to je teško objasniti. Ali, da ona može da naruši pitanje snabdevanja celog regiona gasom i naftom i ugrožavanje Turskog toka, je evidento, i da ugrozi srpske interese i odnose sa Rusijom. Zašto je ovo potpisala Srbija to bi predsednik Vučić trebalo da objasni građanima Srbije.


   
Sudbina Turskog mogla bi da postane neizvesna posle potpisivanja dokumenta u Vašingtonu
   




Sve u svemu, da ne bi analizirali i sve ostale pogubne delove ovog nakaradnog dokumenta može se zaključiti da je ovo jedna skalamerija od dokumenta koji nema nikakvu važnost, valjanost i međunarodni značaj značaj sem za potrebe marketniga predsednika SAD u izbornoj kampanji i za potrebe spin i marketnig delovanja predsednika Srbije. Koristi za Srbiju ovde nema!
I za ostvarivanje skrivenih interesa američkih kompanija u ovom regionu i eksploataciju energetetskih izvora.





Piše: Jovo Vukelić      |      Lični blog: Između sna i jave⇗


Rođen je 1952. godine u Herceg Novom. Diplomirao je na Filozofskom fakultet u Beogradu. Kao student (druge godine) proganjan je pa potom i osuđen 1974., na godinu dana zatvora, uslovno na dve godine zbog odbrane profesora koje je u to vreme proganjala Brozova komunistička mašinerija.

Proglašen je moralno-politički nepodobnim i zato godinama nije mogao da dobije stalan posao. Učestovao je aktivno kao organizator od sredine 70-tih do 80-tih u skoro svim ključnim akcijama protiv režima Josipa Broza. Prvi je sekretar Demokratske stranke 1990. godine. Jedan je od osnivača Demokratskog centra (februar 1996.) U listu Politika (po privatizaciji Politika ad) provodi sedam godina na rukovodećim poslovima sa visokom stručnom spremom. Tu pokreće izdavačku delatnost – štampanje knjiga.


Iz „Politike ad“ u „Službeni glasnik“ prelazi 2009. godine, sektor Izdavaštvo, na mesto izvršnog urednika na poziciji Urednik knjiga gde je 2017. godine dočekao penziju.

Izvor: KM Novine   :: © 2014 - 2020 ::   Hvala na interesovanju
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.