Iranci obeležavaju godišnjicu zauzimanja Ambasade SAD

Izvor: RTS, 04.Nov.2018, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranci obeležavaju godišnjicu zauzimanja Ambasade SAD

Hiljade Iranaca okupilo se u Teheranu povodom obeležavanja godišnjice zauzimanja Ambasade SAD u toj zemlji 1979. godine, u trenutku kada Vašington obnavlja sankcije koje su Teheranu ranije bile ukinute u skladu sa nuklearnim sporazumom.
Na današnjem skupu u prestonici Irana, okupljeni Iranci su uzvikivali "Dole SAD" i "Smrt Izraelu", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a državna televizija javlja da su slične demonstracije održane i u drugim gradovima u Iranu, prenosi AP.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je izjavio juče da SAD nisu uspele da očuvaju svoju dominaciju nad Iranom posle Islamske revolucije 1979. godine, kojom je svrgnut šah podržavan od strane Amerike, prenela je državna televizija.
Ubrzo nakon Islamske revolucije 1979, iranski studenti su upali u Ambasadu SAD u Teheranu uzevši za taoce 52 američka državljanina, koje su držali u zarobljeništvu 444 dana.
Inače, administracija predsednika SAD Donalda Trampa najavila je ponovno uvođenje sankcija protiv Irana na polju finansija, energetike i brodarstva, u drugoj turi kaznenih mera koje će biti vraćene na snagu nakon što je Tramp u maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rohani: Iran će zaobići američke sankcije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Nov.2018, 09:27

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da će njegova zemlja "ponosno zaobići" američke sankcije iranskoj naftnoj i finansijskoj industriji. "Kažem da ćemo s ponosom zaobići vaše ilegalne i nepravedne sankcije jer su one protivne međunarodnom pravu", rekao je Rohani u televizijskom obraćanju. Šest...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.