Iran izneo ultimatum pred Vašington

Izvor: B92, 06.Feb.2021, 16:37

Iran izneo ultimatum pred Vašington

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif apelovao je na Vašington da se što pre vrati sporazumu sa Iranom o kontroli njegovog nuklearnog programa,

U suprotnom će Teheran biti primoran da zauzme oštriji stav ako SAD ne ublaže sankcije do 21. februara.

Kako javlja Rojters, Zarif je takođe spomenuo i izbore u Iranu koji će biti održani u junu, a ukoliko bude izabran predsednik čvrstog stava, to bi moglo dodatno da ugrozi sporazum.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Vreme ističe za Amerikance, a što duže čekaju, više će izgubiti, upozorio je iranski ministar.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ispituje načine na koje može da obnovi sporazum o kontroli nuklearnog programa koji je Iran 2015. godine potpisao sa valikim svetskim silama, a iz kojeg je bivši predsednik Donald Tramp povukao SAD 2018. i vratio sankcije Teheranu.

Iran se za ovo osvetio postepenim kršenjem uslova sporazuma. Prošlog meseca nastavljeno je sa obogaćivanjem uranijima iznad 20 odsto, više nego što je propisano sporazumom.

Bajden je rekao da bi, ako bi se Teheran vratio strogom poštovanju pravila sporazuma, Vašington mogao da sledi primer i da to iskoristi kao odskočnu dasku za širi dogovor kojim bi mogao da bude ograničen raketni program Irana i njegove regionalne aktivnosti.

Teheran je insistirao na tome da Vašington najpre ublaži sankcije pre nego što se vrati poštovanju sporazuma i odbacio pregovore o širim bezbednosnim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.