Iran: Saveznici SAD više ne dele poziciju Vašingtona

Izvor: Vostok.rs, 16.Avg.2018, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Saveznici SAD više ne dele poziciju Vašingtona

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif je rekao da najbliži američki saveznici više nisu saglasni sa politikom Vašingtona.

"Danas, najbliži američki saveznici, sa izuzetkom nekih naših suseda, više se ne slažu sa pozicijom Vašingtona", rekao je Zarif.

Zarif je napomenuo da je povlačenje SAD-a iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu dovelo do "izolacije zemlje na svetskoj sceni".

Sporazum između Irana i šest međunarodnih posrednika (Rusija, Sjedinjene Države, Britanija, Kina, Francuska, Nemačka) zaključen je u julu 2015. godine. Njime se nameću ograničenja za razvoj iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje ekonomskih i finansijskih sankcija. Američki predsednik Donald Tramp je najavio početkom maja da se Vašington povlači iz ovog sporazuma. SAD su vratile velike sankcije Iranu, koje su ranije bile suspendovane kao rezultat postizanja sporazuma.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.