HITNA REAKCIJA BLINKENA: Državni sekretar SAD na putu da smiri strasti između Vašingtona i Ankare

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2021, 20:41

HITNA REAKCIJA BLINKENA: Državni sekretar SAD na putu da smiri strasti između Vašingtona i Ankare

Ranije danas ambasador SAD u zemlji pozvan na sastanak

Američki državni sekretar Entoni Blinken u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom izrazio je saučešće zbog smrti turskih talaca na severu Iraka i rekao da Vašington veruje da Kurdistanska radnička partija (PKK) snosi odgovornost za to.

Turska je u nedelju saopštila da su ekstremisti iz zabranjene PKK pogubili zarobljenike, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uključujući i tursko vojno i policijsko osoblje, preneo je Rojters.

Čavusoglu je preneo nelagodnost Ankare zbog nedavnih saopštenja SAD u prvom telefonskom razgovoru sa Blinkenom otkako je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena stupila na dužnost.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ranije danas na razgovor američkog ambasadora u Ankari da bi mu prenelo najoštriju reakciju Turske na američku izjavu o ubistvu 13 otetih Turaka.

SAD su saopštile da osuđuju ubistva, ako se potvrdi da odgovornost snosi PKK.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je potom SAD da podržavaju kurdske militante, a da je američka izjava osude tim povodom zvučala kao "šala".

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.