Generalna skupština Ujedinjenih nacija osudila sankcije SAD Kubi

Izvor: RTS, 07.Nov.2019, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija osudila sankcije SAD Kubi

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je ogromnom većinom glasova 28. put usvojila rezoluciju kojom se osuđuju američke ekonomske sankcije Kubi i odbacila je stav Vašingtona o kršenju ljudskih prava u toj državi.
Od 193 članice Ujedinjenih nacija 187 je glasalo za osudu Amerike, a protiv su, pored SAD, bili Izrael i Brazil, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su Ukrajina i Kolumbija bili uzdržani, a Moldavija nije glasala, preneo je AP.

Prošle godine ishod glasanja je bio 189-2, jer su protiv bili samo SAD i Izrael.
Rezolucije Generalne skupštine nisu zakonski obavezujuće, ali odslikavaju stav celog sveta o američkim sankcijama Kubi, koje su nametnute 1960. godine, kada je posle revolucije nacionalizovana svojina američkih državljana i kompanija.
Ministar inostranih poslova Kube Bruno Rodrigez rekao je na sednici Generalne skupštine da je administracija Donalda Trampa "agresivno intenzivirala" primenu sankcija i pokušala je da spreči isporuke robe Kubi morskim putem tako što je pretila vlasnicima brodova i osiguravajućim kompanijama.
Komentarišući kritike Vašingtona, Rodrigez je rekao da "Vlada SAD nema ni trunku moralnog prava da kritikuje Kubu, ili bilo koju drugu državu, kada je reč o ljudskim pravima".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.