Izvor: Politika, 16.Jan.2013, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fridom haus: Srbija slobodna zemlja

VAŠINGTON – U godišnjem izveštaju nevladine organizacije „Fridom haus” o političkim pravima i slobodama, Srbija je označena kao slobodna zemlja.

Države regiona su svrstane među delimično slobodne i slobodne zemlje u izveštaju te organizacije o političkim pravima i slobodama, a Srbija je ocenjena kao slobodna zemlja, u koje spadaju one sa političkom konkurencijom, koje poštuju građanska prava i ljudske slobode i imaju nezavisne medije

Slobodne zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u regionu su još i Hrvatska i Crna Gora, navedeno je u izveštaju „Fridom Hausa” koji prenosi radio „Slobodna Evropa”.

Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo, koje je ocenjivano odvojeno od Srbije, označene kao delimično slobodne, odnosno u njima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda.

One pate od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i verskih sukoba i političke scene na kojoj jedna stranka dominantna, uprkos određenom nivou pluralizma.

Što se tiče stanja ljudskih prava na globalnom nivou, u svetu je u 2012. bilo 90 potpuno slobodnih država, što čini 46 odsto od 195 zemalja, koliko ih je obuhvaćeno godišnjim izveštajem „Fridom Hausa”.

Ta organizacija je 58 zemalja svrstala u delimično slobodne, dok ih je 47 neslobodno.

Neslobodne države su one u kojima ne postoje osnovna politička prava, a građanske slobode se krše sistemski.

Tanjug

objavljeno: 16.01.2013.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Zemlje Balkana delimično slobodne i slobodne

Izvor: Beta, 16.Jan.2013

VAŠINGTON, 16. januara 2013. (Beta) - Organizacija za promovisanje demokratije i ljudskih prava Fridom haus (Freedom House, FH) svrstala je države balkanskog regiona medju delimično slobodne i slobodne zemlje .

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.