Engel: Takse treba ukinuti, SAD doprinele krizi u Prištini

Izvor: RTS, 28.Mar.2020, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Engel: Takse treba ukinuti, SAD doprinele krizi u Prištini

Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu, Eliot Engel, saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanja te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
Prvi razlog zbog kojeg Priština treba da ukine takse je to što ta mera "podriva mogućnost postizanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sporazuma o normalizaciji odnosa", kaže Engel.

U izjavi koju prenosi prištinska Koha, Engel, koji je i predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma Američkog kongresa, kaže da je ponosan što je partner svih prištinskih vlada i ne navija za neku od strana na Kosovu.
Smatra, međutim, da je taktika aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa prema Prištini "previše oštra".
Trampova administracija je, dodao je, primenila ekonomske sankcije zbog neukidanje taksi "samo nekoliko nedelja nakon što je Kurtijeva vlada preuzela vlast".
"Umesto da podrže novu vladu, koja se suočila sa pandemijom, da popuni redove svojih agencija i nametne interne procedure, SAD su doprinele političkoj krizi u Prištini zbog takse uvedene Srbiji", naveo je američki kongresmen.
Za njega su takse legitimno sredstvo, kako kaže, "suverene države".
Smatra da su SAD trebalo strpljivo da sarađuju sa sada odlazećom prištinskom vladom i da je ovako strogi pristup prema, kako kaže, "mladoj demokratiji", loš, a pritisak koji se zbog toga vrši na Prištinu "izuzetno neuravnotežen".
Uz opasku da "nešto nije u redu sa američkom politikom", Engel kaže da bi ona trebalo da bude izbalansirana prema Beogradu i Prištini.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.