Kulja dim kod Kapitola, prekinuta proba inauguracije Bajdena VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 18.Jan.2021, 17:51

Kulja dim kod Kapitola, prekinuta proba inauguracije Bajdena VIDEO/FOTO

Vašington -- Zgrada Američkog kongresa blokirana je zbog "spoljne bezbednosne pretnje".

Evakuisani su učesnici probe inauguracije Džozefa Bajdena, a sam Bajden nije bio na probi.

Uzrok uzbune bio je požar koji su nedaleko od Kapitol hila izazvali beskućnici.

Šef vatrogasne službe rekao je da je incident, koji se dogodio u 10.14 sati po lokalnom vremenu, povezan sa manjim požarom, koji je ugašen, prenosi CNN.

Kako je objasnio, radilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se o minimalnom incidentu koji se i ne može smatrati incidentom.

"Sve zgrade u okviru kompleksa Kapitola su blokirane zbog spoljne bezbednosne pretnje. Nije dozvoljen ni ulazak ni izlazak, držite se podalje od spoljašnjih prozora i vrata, a ukoliko ste napolju potražite sklonište", piše u poruci upozorenja poslatoj zaposlenima u Kapitolu, prenosi CBS.

To upozorenje je pročitano i preko megafona, a učesnicima probne inauguracije rečeno je da se odmah evakuišu.

Evakuisani su zapadno krilo Kapitola i prvi sprat.

U najnovijoj objavi američka policija Kapitola naložila je da se ceo kompleks "vrati na normalno funkcionisanje" nakon što je blokada obustavljena i požar u blizini lokalizovan.

"USCP je uklonio spoljnu bezbednosnu pretnju koja se nalazila ispod mosta na I-295 na prvoj i F ulici SE. Svi kontrolni punktovi su ponovo otvoreni. Vratite se na normalno funkcionisanje", navodi se u obaveštenju policije Kapitola, prenosi CNN.

Zvaničnici su naveli da nije bilo pretnje po javni interes i da se veruje da požar ne predstavlja pretnju za inauguraciju, zakazanu za sredu.

Trenutno se hiljade vojnika nalaze oko Kapitola, koji se priprema za inauguraciju izabranog predsednika Džoa Bajdena, koja će se obaviti 20. januara.

Dva dana pred inauguraciju novog predsednika SAD Džoa Bajdena Kapitol hil je ponovo pod uzbunom, ovog puta zbog "spoljne bezbednosne pretnje".

Još nije jasno o kakvoj se pretnji radi.

Zabranjen je ulazak u zgradu ili izlazak iz zgrade, a iz ovog objekta evakuisani su učesnici probe inauguracije Džoa Bajdena.

Iz jednog dela zgrade vijori se dim.

"Ne postoji pretnja po javnost", navela je američka tajna služba na Tviteru dodajući da je Kongres, iz predostrožnosti, bio privremeno zatvoren, nakon što je nedaleko od kompleksa izbio manji požar, prenosi Rojters.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kapitol bio zatvoren na kratko zbog požara nekoliko ulica od zgrade

Izvor: N1 televizija, 18.Jan.2021

Zgrada Kapitola u Vašingtonu bila je zatvorena na kratko, nakon bezbednosne uzbune, dva dana pre inauguracije izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena. Svedoke je uznemirio dim, za koji se ispostavilo da je požar nekoliko ulica dalje od Kapitola.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.