Izvor: N1 televizija, 09.Okt.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je nestali novinar platio životom kritikovanje princa?

Sudbina nestalog novinara Vašington posta Džamala Kašogija i dalje je neizvesna, nakon što su turski zvaničnici rekli da veruju da je ubijen. Odgovor od kraljevske porodice, posle Turske zatražio je i predsednik SAD Donald Tramp.

Izvor: N1

Saudijske vlasti dozvolile su Turskoj da sprovede pretragu u saudijskom konzulatu u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Istanbulu u okviru istrage o nestalom saudijskom novinaru Džamalu Kašogiju, saopštilo je danas tursko ministarstvo spoljnih poslova.

"Želim da potvrdim da građanin Jamal nije u konzulatu niti u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, a konzulat i ambasada rade na potrazi za njim i brinemo o njegovom slučaju", rekao je Mohamad Al-oataibi, saudijski konzul.

Verenica nestalog novinara, koja ga je čekala ispred konzulata, tvrdi da nije izašao. Kašogi, državljanin Saudijske Arabije, nestao je nakon što je u utorak ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, kako bi nabavio papire za venčanje.

Jedan turski zvaničnik je izjavio da je inicijalna istraga pokazala da je tamo ubijen, a Saudijska Arabija negira optužbe tvrdeći da "radi na potrazi za njim“.

"Želimo da znamo šta se tačno desilo i da umešani budu privedeni pravdi. Tražimo imena ljudi umešanih u nestanak", kaže savetnik organizacije "U sred krize" Mohamad Okda.

U konzervativnoj Saudijskoj kraljevini, teško da bi se i manji incident od ubistva u prisustvu vlasti mogao da se dogodi bez naredbe princa Mohameda bin Salmana. Američki predsednik takođe je izrazio zabrinutost zbog nestanka saudijskog novinara.

"Zabrinut sam. Ne volim da slušam o tome... Trenutno niko ne kaže ništa o tome, ali kruže neke ružne priče. Ne volim to", rekao je Tramp.

Svetski mediji navode da bi ubistvo Kašogija dovelo do krize u odnosima Saudijske Arabije sa EU, SAD i Turskom.

"I mi smo na istim pozicijama kao i SAD: očekujemo efikasnu istragu i potpuno transparentnu saradnju saudijskih vlasti da bi se otkrilo šta je se zapravo desilo", poručila je evropska zvaničnica Federika Mogerini.

Kašogi je imao redovnu kolumnu u Vašington postu i takođe je pisao za Gardijan. Tražio je garanciju za svoju bezbednost od zvaničnika Saudijske Arabije pre nego što je ušao u konzulat da potpiše dokumente o razvodu.

“Mohamed bin Salman, princ prestolonaslednik Saudijske Arabije, izjavio je u intervjuu za Blumberg ove nedelje da kraljevstvo" nema šta da sakrije.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Sudbina nestalog novinara Vašington posta i dalje neizvesna

Izvor: N1 televizija, 09.Okt.2018

Sudbina nestalog novinara Vašington posta Džamala Kašogija i dalje je neizvesna, nakon što su turski zvaničnici rekli da veruju da je ubijen. Odgovor od kraljevske porodice, posle Turske zatražio je i predsednik SAD Donald Tramp...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.