Blic u Vašingtonu: Koji je najgori mogući scenario izbora za predsednika SAD?

Izvor: Blic, 27.Okt.2012, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blic" u Vašingtonu: Koji je najgori mogući scenario izbora za predsednika SAD?

Američki predsednik Barak Obama mogao bi postati prvi u istoriji Amerike koji je suprotno volji većine glasača osvojio još jedan mandat u Beloj kući i to zahvaljujući zastareloj odredbi iz američkog ustava od pre skoro trista godina. Romni i Obama: Trka je veoma neizvesna

Predsednička utakmica je veoma neizvesna, ali većina ozbiljnih istraživača javnog mnjenja u Americi tvrdi da republikanski kandidat Mit Romni ima za jedan do dva odsto veću podršku glasača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali da će Obama osvojiti takozvane "elektorske glasove" i da tu ima prednost od 277 prema 206.

Ovo znači da bi se mogla ponoviti 2000. godina, kada je Džordž Buš pobedio zahvaljujući elektorskim glasovima, iako je demokratski kandidat Al Gor imao veću podršku birača. Međutim, Obama bi bio prvi predsednik u američkoj istoriji koji drugi mandat osvaja na taj način, suprotno volji većine birača.

Politički analitičari ocenjuju da bi ovakva pobeda doprinela velikoj polarizaciji u Americi i da bi unela dodatnu nestabilnost.

- Ovo bi bio najgori mogući scenario. Ali da se danas održavaju izbori šanse da Obama pobedi uz pomoć elektorskih glasova je podjednaka kao i da dobijemo predsednika koga podržava većina - smatra Vilijam Galston, analitičar Bruking instituta i bivši politički savetnik Bila Klintona.

Prednost Obami u ovom trenutku daje činjenica da stoji malo bolje u Viskonsinu, Ohaju, Ajovi i Nevadi. Procene su da će, ukoliko ova prednost ostane do 6. novembra, Obama osvojiti 277 elektorskih glasova.

Šta su elektorski glasovi

Obama je već glasao na izborima

Ni sami Amerikanci ne razumeju i ne poznaju komplikovani sistem izbora predsednika. Oni koji ga znaju stalno postavljaju pitanje promene ustava, jer dovodi do nedemokratskih posledica.

Prilikom odlučivanja o odredbama američkog ustava 1787. godine

autori američkog ustava odlučili su se za sistem od dva koraka. Prvi, direktno glasanje građana, i drugi posredni koji se dobija sabiranje glasova koje imaju države. Caka je u tome da sve glasove jedne države, bez obzira da li je pobeda tesna, odnosi jedan kandidat.

Jednostavna većina od 270 glasova elektora otvara vrata Bijele kuće.

Svaka država ima različit broj glasova koji zavisi od gustine naseljenosti. Broj se dobije tako što se sabere broj predstavnika koje država ima u Senatu i u Predstavničkom domu. Najviše elektorskih glasova ima Kalifornija (55) i oni uvek idu demokratskom kandidatu, a najveće "elektorsko" uporište republikanaca je Teksas (38).

Slučaj Al Gora

Na izborima 2000. godine Al Gor je osvojio pola miliona glasova više od svog protivkandidata Džordža Buša i imao je 266 glasova elektora, dakle 4 manje od proste većine.

Buš je bio u neznatnoj prednosti na Floridi. Nakon ponovnog prebrojavanja glasova, konačnu odluku doneo je Vrhovni sud i nagradio Buša sa 25 elektorskih glasova, koji su ga uveli u Belu kuću.

Povezane vesti: Obama i Romni izjednačeni Obama: Romni boluje od "romnezije" Agencija Rasmusen: Romni vodi sa dva odsto u odnosu na Obamu Romni ima prednost od 22 odsto u ruralnim sredinama Romni prestigao Obamu u sving državama
Pogledaj vesti o: Vašington,   Barak Obama

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.