Bajden sazcao hitan sastanak: Pretnje podsećaju na Američki građanski rat

Izvor: B92, 11.Avg.2022, 10:55

Bajden sazcao hitan sastanak: Pretnje podsećaju na Američki građanski rat

Američki predsednik Džo Bajden održao je prošle nedelje privatan sastanak sa grupom istoričara u Beloj kući, objavio je Vašington post.

Oni su ga upozorili na aktuelne pretnje demokratiji.

Sastanku su prisustvovali profesor sa Prinstona Šon Vilentc, profesorka Univerziteta Virdžinija Alida Blek, novinarka En Eplbaum, predsednički istoričar Majkl Bešlos. Sastanku su, pored stručnjaka, prisustvovali Bajdenovi govornici Vinej Redi i Džon Mičem, te viši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saveznik Anita Dan.

Mala grupa govorila je gotovo isključivo o opasnostima totalitarizma i pretnji američkoj demokratiji.

Vašington post je objavio kako su istoričari uporedili situaciju u SAD sa situacijom neposredno pre početka Američkog građanskog rata, ali i sa fašističkim pokretima koji su se pojavili pre početka Drugog svetskog rata. Posebno su istakli izbor Abrahama Linkolna za predsednika 1860. i Frenklina Ruzvelta 1940. godine.

Sastanak je bio u skladu sa Bajdenovom navikom da traži spoljne stručnjake da daju smernice o pitanjima unutrašnje i spoljne politike. Tako se u maju sastao sa bivšim predsednikom Bilom Klintonom kako bi razgovarao o inflaciji i predstojećim izborima.

Takođe, sastanak nastavlja tradiciju američkih predsednika od kada se Ronald Regan konsultuje sa istoričarima kako bi stekli širu sliku događaja. Donald Tramp je prekinuo ovu tradiciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"SITUACIJA U AMERICI KAO PRED GRAĐANSKI RAT" Bajden održao hitan sastanak u Beloj kući

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2022, 07:09

Američki predsednik Džo Bajden održao je prošle nedelje privatan sastanak sa grupom istoričara u Beloj kući, objavio je Vašington post...Oni su ga upozorili na aktuelne pretnje demokratiji...Sastanku su prisustvovali profesor sa Prinstona Šon Vilentc, profesorka Univerziteta Virdžinija Alida...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.