Bacite dovoljno novca pred Trampa i možete pobeći s UBISTVOM Opasna poruka Donalda ZAPALILA SVET

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2018, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bacite dovoljno novca pred Trampa i možete pobeći s UBISTVOM" Opasna poruka Donalda ZAPALILA SVET

Kašogi, novinar i kolumnista lista Vašington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu

Kolumnista i izvršni direktor Vašington Posta, Fred Rajan iznio je oštre kritike na račun američkog predsednika Donalda Trampa u kontekstu njegovih poslednjih izjava u vezi s ubistvom novinara Džamala Kašogija, poručivši kako je Tramp poslao jasnu i opasnu poruku tiranima širom sveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << javlja agencija Anadolija.

Rajan je članku, koji je objavljen danas u Vašington Postu, izjavu predsednika Trampa od prije dva dana okarakterisao "čudnom, netačnom i smešnom", te je poručio kako "Tramp pere Saudijsku Arabiju od ubistva novinara Džamala Kašogija".

Rajan navodi kako je Tramp etiketiranjem Kašogija kao "državnog neprijatelja Saudijske Arabije" poslao poruku svetu kojom želi kazati da mu je odnos s 33-godišnjim princom prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom previše važan da bi ga ugrozio ubistvom novinara Kašogija.

Dalje navodi kako Trampove izjave o Saudijskoj Arabiji ne idu u korist američkim interesima, naprotiv one predstavljaju izdaju nacionalnih interesa ove zemlje.

- Jasna i opasna poruka poslata je tiranima širom sveta: Bacite dovoljno novca ispred predsjednika Sjedinjenih Država, a doslovno možete pobeći s ubistvom - poručio je Rajan. 

Podsetio je takođe kako je Tramp u svojoj izjavi isticao sigurnost kao vrlo važan američki interes, što je Rajan prokomentarisao na sledeći način:

- No, ne činimo svet sigurnijim postavljanjem dvostrukog standarda za diplomatiju prema kojoj Sjedinjene Države napuštaju naše vrednosti za svakoga ko želi kupiti dovoljno našeg oružja."

Rajan navodi kako je princ Muhamed Bin Salman prouzrokovao velika zlodela, te naglasio da bi Sjedinjene Države mnogo oštrije reagovale da je reč o nekoj drugoj zemlji.

Podsetio je kako je američka CIA temeljno istražila Kašogijevo ubistvo i zaključila da je "nalogodavac Kašogijevog ubistva bio princ prestolonaslednik".

- Ako postoji razlog za zanemarivanje CIA rezultata, predsednik bi trebao odmah objaviti ove dokaze. U nedostatku takvih dokaza, i uzevši u obzir taj neuspeh vođstva Trampa, sada pada na Kongres da uistinu stavi Ameriku najprije u skladu s američkim svetim vrednostima i trajnim interesima - poručio je Rajan.

Tramp je pre dva dana izjavio da je možda saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman imao saznanja o ubistvu novinara Džamala Kašogija.

- Naše obavještajne službe nastavljaju procenjivati sve informacije, ali bi se moglo reći da je prestolonaslednik imao saznanja o ovom tragičnom događaju - možda je imao, a možda i nije! - kazao je Tramp u saopštenju Bele kuće.

Njegova izjava je usledila nakon izveštaja u kojem je CIA zaključila da je princ bin Salman naredio ubistvo Kašogija.

Američki predsednik je takođe rekao da su ugovori sa Saudijskom Arabijom vredni oko 450 milijardi dolara doprinijeli otvaranju na hiljade radnih mesta i da je postojala "bliska saradnja" sa Sjedinjenim Državama u vezi s pitanjem stabilizacije cena nafte.

- Sjedinjene Države nameravaju ostati čvrst partner Saudijske Arabije kako bi osigurali interese naše zemlje, Izraela i svih drugih partnera u regionu -  poručio je Tramp.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.