Amerikanci analizirali snimke: Oni to i dalje rade

Izvor: B92, 09.Jul.2020, 06:43

Amerikanci analizirali snimke: Oni to i dalje rade

Vašington -- Na novim satelitskim snimcima primećena je nedavna aktivnost u neprijavljenom postrojenju Severne Koreje,

Istraživači sumnjaju da se koristi za izradu nuklearnih bojevih glava.

Snimak kompanije Planet Labs analizirali su stručnjaci Instituta za međunarodne studije u Midlberiju, koji veruju da je objekat koji se nalazi u selu Volo-ri nedaleko od Pjongjanga povezan sa severnokorejskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nuklearnim programom i da je i dalje aktivan, prenosi CNN.

"Postrojenje ima sva obeležja severnokorejskog nuklearnog postrojenja kao što su bezbednosne mere, smeštajni kapaciteti, spomenici neobjavljenim posetama lidera i podzemni objekti. Pored toga, nalazi se pored fabrike flaširane vode koja nema nijednu od tih karakteristika", kaže Džefri Luis, profesor na Institutu u Midlberiju, koji priprema izveštaj.

Dodaje da je postrojenje veoma aktivno i da nije usporavalo rad ni dok su trajali nuklearni pregovori, koji su trenutno u zastoju.

"I dalje proizvode nuklearno oružje", rekao je Luis.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.