Američki Vrhovni sud preuzeo predmet sukoba Googlea i Oraclea

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Nov.2019, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki Vrhovni sud preuzeo predmet sukoba Googlea i Oraclea

WASHINGTON - Američki Vrhovni sud je objavio da će preuzeti slučaj autorskih prava zbog kojeg se godinama sukobljavaju Google i softverski i hardverski proizvođač Oracle.

Ta odluka bi mogla imati posljedice za cijeli softverski sektor. Oracle, vlasnik programskog jezika Java od kada je kupio Sun Microsystems 2010., iste je godine podnio tužbu protiv Googlea.

Oracle smatra da internetski div koristi elemente Jave za svoj operativni mobilni sustav Android >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i da zato mora platiti uporabnu dozvolu.

Tvrtka koju je osnovao Larry Ellison traži više od 9 milijarda dolara odštete.

Međutim prema Googleu, Sun Microsystems je dok je bio neovisan izjavio da će Java imati otvoreni kod i dozvolio je svim programerima da ga koriste.

Od tada se sukobljavaju i taj sudski slučaj je prelazio sa sud na sud te će konačno završiti na najvišem sudu zemlje.

Uzevši u obzir uloge i moguće posljedice po intelektualno vlasništvo, sukob se pozorno prati u cijelom tehnološkom sektoru.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Android

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

POSLEDICE ZA CEO SOFTVERSKI SEKTOR Vrhovni sud preuzeo predmet sukoba "Gugl" - "Orakl"

Izvor: Blic, 16.Nov.2019

Američki Vrhovni sud je objavio da će preuzeti slučaj autorskih prava zbog kojeg se godinama sukobljavaju "Gugl" (Google) i softverski i hardverski proizvođač "Orakl" (Oracle). Ta odluka bi mogla da ima posledice za ceo softverski sektor.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.