Američke sankcije Iranu, više od psihološkog rata?

Izvor: RTS, 28.Avg.2018, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američke sankcije Iranu, više od psihološkog rata?

Dan pošto je Međunarodni sud pravde počeo da razmatra iransku tužbu protiv Amerike, zbog ponovnog uvođenja sankcija Teheranu, predsednik Irana poručuje da će njegova zemlja prevazići ekonomske izazove. Uveren je da sankcije neće biti delotvorne i da će samo poslužiti da se nacija ujedini. Vašington ističe da je uvođenje sankcija legalno i poziva Međunarodni sud pravde da odbaci iransku tužbu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Iako suočen sa sve jačim pritiskom Sjedinjenih Država, predsednik Irana poručuje da se ne plaši Amerike, niti ekonomskih problema. Sankcije vidi kao psihološki rat protiv svoje zemlje. Nacionalna valuta je u odnosu na dolar izgubila polovinu vrednosti, a inflacija premašila deset odsto.

"Zašto ljudi gube veru u budućnost Islamske Republike i sumnjaju u njenu moć? Moramo to da prevaziđemo. Nećemo dozvoliti grupici antiiranaca, koji su se okupili u Beloj kući, da kuju zaveru protiv nas. Amerika neće biti srećna zbog ovog zasedanja iranskog parlamenta", kaže Hasan Rohani, predsednik Irana.
Nakon što se povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom, Vašington je početkom avgusta uveo prvi krug sankcija Teheranu, ciljajući banke i finansije. Novi krug 5. novembra biće usmeren na naftni i gasni sektor – što je i glavni izvor prihoda Islamske Republike.
Teheran je zato tužio Ameriku Međunarodnom sudu pravde. Međutim, američki pravni zastupnici tvrde da je odluka o ponovnom uvođenju sankcija legalna i opravdana.
"Bez obzira na to da li se slažete s odlukom Sjedinjenih Država o nuklearnom sporazumu ili ne, ne bi trebalo da potcenjujete pretnju koju Iran predstavlja. Amerika će i dalje vršiti snažan pritisak na Teheran, zakonskim sredstvima i s dobrim razlogom, kako bi promenio svoje ponašanje", kaže Dženifer Njustid, pravni savetnik Stejt departmenta.
Sankcije su delom uvedene i zbog iranskog učešća u sukobima u Iraku, Jemenu i Siriji, no Iran ne posustaje. Najavljuje da će njegova vojska ostati u Siriji, a sa Damaskom je potpisan i sporazum o vojnoj saradnji dve zemlje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SAD: Ponovno uvođenje sankcija Iranu je legalno

Izvor: SandzakPress.net, 28.Avg.2018

Američki advokati pozvali su ICJ da odbaci iransku tužbu kojom se traži ukidanje američkih sankcija Teheranu. Sjedinjene Države tvrde da je ponovno uvođenje sankcija Iranu legalno i da je to opravdana mjera s aspekta nacionalne sigurnosti koju ne može osporiti Teheran pred najvišim sudom Ujedinjenih...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.