AMERIKA GURA PRST U OKO RUSIJI: Vašington želi da povuče neprimeren potez, ali Moskva ima spreman odgovor

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Okt.2021, 23:50

AMERIKA GURA "PRST U OKO" RUSIJI: Vašington želi da povuče neprimeren potez, ali Moskva ima spreman odgovor

Marija Zaharova sve objasnila

Vašington želi da protera još 55 ruskih diplomata i administrativnih radnika ambasade Rusije i konzulata, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- S obzirom na zahteve Vašingtona da još 55 naših diplomata i administrativno-tehničkih radnika treba da napusti SAD u narednim mesecima (što u suštini znači proterivanje), situacija na diplomatskom "frontu" samo će se pogoršati - konstatovala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Zaharova.

Kako je precizirala, u američkoj ambasadi u Rusiji trenutno radi oko 130 osoba, dok ruska misija u Vašingtonu i dva generalna konzulata u Njujorku i Hjustonu ukupno broje manje od 200 ljudi.

Prema rečima Zaharove, ništa ne sprečava Ameriku, što joj je više puta saopštavano na različitim nivoima, da u potpunosti popuni "više nego dovoljnu kvotu od 455 diplomatskih službenika, uključujući toliko tražene konzule".

Umesto toga kako je objasnila, u Vašingtonu u medijima kruže netačne tvrdnje o tome da Rusija u Americi ima navodno skoro četiri puta više diplomata, nego Amerika u Rusiji.

- Pritom, tu nam računaju sastav našeg Stalnog predstavništva pri UN u Njujorku koje nema nikakve veze sa bilateralnim diplomatskim misijama - istakla je portparolka.

Zaharova je podsetila da je upravo Vašington taj koji je pokrenuo spiralu konfrontacije konfiskovanjem imovine koja pripada ruskim diplomatskim predstavništvima i masovnim proterivanjem diplomata.

- Na svaku neprijateljsku akciju SAD uslediće brz i proporcionalan, ali ne nužno i simetričan odgovor. Ponovo predlažemo da se zaustavi spirala eskalacije i započne sadržajan, pravedan razgovor na osnovu međusobnog uvažavanja o svim problemima koji postoje u bilateralnim odnosim - poručila je Zaharova.

Podsetimo, u oktobru je više uticajnih američkih senatora uputilo pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u kojem su od njega zahtevali da protera iz zemlje 300 ruskih diplomata ukoliko ruske vlasti ne pristanu na povećanje broja članova osoblja američke ambasade u Moskvi.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.