AMERI BEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA: Uništili su CELU ZEMLJU, a sada je politika sile doživela POTPUNI KRAH

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Sep.2019, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERI BEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA: Uništili su CELU ZEMLJU, a sada je politika sile doživela POTPUNI KRAH

Evo kako izgleda kada Vašington pomaže potlačenim narodima.

U Dohi je završena deveta runda pregovora SAD i avganistanskog pokreta "Taliban". Navodno, dve strane su blizu istorijskog sporazuma, čija posledica će biti povlačenje američkih snaga iz Avganistana. Sami pregovori sa ovom terorističkom organizacijom predstavljaju krah američke vojne politike u ovom delu sveta.

Američki predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Donald Tramp je saopštio da namerava da smanji broj američkih vojnika u Avganistanu sa 14.000 na 8.500. To sigurno ne može biti u vezi sa procvatom mira u toj zemlji, jer je samo u poslednjih dve nedelje poginulo najmanje troje američkih specijalaca u borbama u toj zemlji, dok se žrtve Vladinih snaga i civila broje na stotine.

Danas, 18 godina nakon američke invazije u Avganistanu, pokret "Taliban", koji je te 2001. godine bio optužen za saučesništvo u terorističkom napadu na Njujork, doveo je Vašington u takvu poziciju da mora da pregovara sa svojim najljućim neprijateljem, krivim za pogibiju nekoliko hiljada američkih vojnika u jednom od najdužih ratova koje je Amerika vodila u svojoj istoriji.

- Nije bilo drugog načina postizanja mira u Avganistanu, bez dogovora SAD i pokreta "Taliban" - rekao je Zamir Kabulov, direktor trećeg odeljenja Ministarstva inostranih poslova Rusije, dodajući da i danas ova teroristička grupa kontroliše više od 60 odsto teritorije Avganistana.

Ne treba sumnjati da će, potpisivanjem sporazuma, "Talibani" pokušati da za račun odlazećih Amerikanaca zauzmu maksimalnu teritoriju koju kontroliše zvanični Kabul i da ponovo preuzmu vlast u zemlji.

Amerika je u ovom ratu potrošila ogromne sume dolara, a nije dobila praktično ništa. Vlada u Kabulu, koja je dobila 100 milijardi dolara za rekonstrukciju sistema u zemlji, je toliko nemoćna, da čak nije ni pozvana na pregovore u Dohu.

- Amerika je pokazala da njena vojna mašinerija i NATO ne mogu sve. Problem Avganistana ona ne može rešiti. Ako to nije kapitulacija, onda je sigurno politički poraz - smatra ruski ekspert Nikita Mendkovič.

Postoji mišljenje da Amerikance na ove pregovore stimuliše, pre svega, unutrašnja situacije u zemlji. Podsetimo: jedno od Trampovih predizbornih obećanja je bilo da će završiti rat u Avganistanu, a već su mu pred vratima novi izbori. Međutim, koliko je Amerika spremna da poštuje mogući sporazum sa teroristima?

- Postoji rizik da će u jednom trenutku Amerikanci početi da revidiraju uslove sporazuma. Upravo jer će u svetu svi primiti sporazum sa Talibanima kao poraz Amerike i NATO, kojim se nanosi ogromna šteta međunarodnim pozicijama SAD u narednim decenijama. Zato postoji verovatnoća da, nakon završetka izborne kampanje, novi predsednik, ko god da on bude, pod nekim izgovorom pokuša da zaustavi povlačenje snaga, ili nastavi rat u Avganistanu, ali će američkim pozicijama već biti nanesena ozbiljna šteta, koja se može uporediti sa porazom u Vijetnamu - razjašnjava ekspert.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.