44 predsednika pre njega bili bi šokirani

Izvor: B92, 24.Jan.2020, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"44 predsednika pre njega bili bi šokirani"

Vašington -- Demokrate iz Predstavničkog doma Kongresa SAD optužile su predsednika Donalda Trampa da je "često i namerno" zloupotrebljavao svoja ovlašćenja.

On je, kako se tvrdi, počinio dela koja jasno zadovoljavaju ustavni standard činjenja "velikih zločina i prekršaja" koji je neophodan da bi bio smenjen.

Kongresmen Džerold Nedler, jedan od zakonodavaca koji služe kao "menadžer", odnosno tužilac u procesu opoziva Trampa u Senatu, rekao je pred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 100 senatora, koji služe kao porotnici u tom slučaju, da Trampovi napori da ubedi Ukrajinu da otvori istragu protiv jednog od njegovih ključnih demokratskih izazivača na izborima 2020, bivšeg potpredsednika Džozefa Bajdena, "ono čega su se najviše plašili osnivači SAD".

"To je pogrešno, to je nezakonito", rekao je Nedler, dodajući da bi 44 predsednika pre Trampa, bili "iskonski šokirani", preneo je Glas Amerike.

Nadler je ocenio da u odnosu na Trampovu zloupotrebu položaja "ono što je predsednik Nikson uradio - nije ništa", podsećajući na skandalima praćenu eru predsednika iz 1970-ih, koji je podneo ostavku osramoćen, pre nego što je Predstavnički dom glasao o njegovom opozivu.

Trampovo uslovljavanje Ukrajine da istraži Bajdena Nedler je nazvao "šokantnom korupcijom izbornog procesa".

"Ovo nije ponašanje nekoga kome je Amerika na prvom mestu, već nekoga kome je Donald Tramp na prvom mestu", rekao je Nedler.

Citirajući stručnjake za ustavno pravo, koji su svedočili u istrazi opoziva predsednika Trampa u predstavničkom domu krajem prošle godine, Nedler je rekao da je zloupotreba položaja jasan i dovoljan razlog da se Tramp osudi, čak iako nije počinio odredjeno krivično delo.

Očekuje se da će Trampov pravni tim pokušati da objasni da bi on trebalo da bude oslobođen na osnovu tvrdnje da zloupotreba položaja nije prekršaj koji podleže opozivu i zahteva da on bude smenjen.

"Opoziv nije za sitna krivična dela", rekao je Nedler, navodeći da "ponašanje predsednika Trampa predstavlja postojanu pretnju". Nedler je govorio drugog dana izlaganja menadžera Predstavničkog doma protiv 45. predsednika SAD, u okviru tek trećeg sudjenja o opozivu u istoriji zemlje.

Članica Predstavničkog doma Silvija Garsija, još jedan menadžer opoziva, rekla je da je Tramp imao samo jedan cilj tražeći da Ukrajina pokrene istragu protiv Bajdena - "ličnu političku korist".

Demokrate će svoj slučaj izlagati i u petak, a republikanci takodje imaju tri dana za odgovor.

Republikanski senatori ne pokazuju znake popuštanja pred argumentima demokrata i njihovim zahtevima da se dozvole iskazi novih svedoka i dostavljanje novih dokumenata senatorima.

U centru pažnje izlaganja demokrata u četvrtak bila je optužba predsednika za zloupotrebu položaja, koju je na početku obrazložio predsedavajući Odbora za pravosudje Predstavničkog doma Džerold Nedler.

"Dve optužbe protiv predsednika Trampa su medju najozbiljnijim ikada podnetim protiv nekog predsednika. Nabrojali smo činjenice - dokazi koje je prikupio Predstavnički dom ubedljivo podržavaju te optužbe. Pored predsednikovog kompletnog bojktovanja, pokušaja da blokira sve svedoke i sva dokumenta - prva tačka optužbe tereti predsednika za zloupotrebu položaja. Predsednik Tramp je iskoristio svoj položaj da zatraži od strane zemlje mešanje u naše izbore radi lične dobiti“, rekao je Nedler.

On je naveo da je ponašanja Trampa "pogrešno, ilegalno i opasno, i ono čega su se najviše plašili tvorci Ustava".

"Od kada je predsednik Džordž Vašington stupio na položaj 1789. nijedan predsednik nije tako zloupotrebio svoja ovlašćenja. Ponoviću - nijedan predsednik nikada nije koristio svoj položaj da primora stranu zemlju da mu pomogne da vara na izborima", izričit je Nedler.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer osvrnuo se na kritike republikanskih zakonodavaca koji tvrde da, tokom drugog dana sudjenja u Senatu, nisu čuli ništa novo što bi promenilo njihovo mišljenje da Tramp nije učinio prekršaj vredan opoziva.

"Šta republikanci govore danas? Kažu da juče nisu čuli ništa novo, ali ti isti republikanci su juče devet puta glasali protiv amandmana kojima je traženo da se dozvole iskazi novih svedoka i dostavljanje novih dokumenata Senatu. Ako žele da čuju nešto novo - ima mnogo toga novog! A kao što su naši predstavnici jasno pokazali - ima mnogo dokumenata, prikupljenih, spremnih za Senat, ako samo četvoro republikanaca reši da dozvoli da se izda obavezujući poziv. Taj argument da nisu čuli ništa novo je veoma šupalj", kazao je Šumer.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DEMOKRATE OPTUŽUJU TRAMPA DA JE NAMERNO ZLOUPOTREBLJAVAO MOĆ SVOG POLOŽAJA: 44 predsednika pre njega bili bi šokirani!

Izvor: Kurir, 24.Jan.2020

Demokrate iz Predstavničkog doma Kongresa SAD optužile su predsednika Donalda Trampa da je "često i namerno" zloupotrebljavao svoja ovlašćenja i počinio dela koja jasno zadovoljavaju ustavni standard činjenja "velikih zločina i prekršaja" koji je neophodan da bi bio smenjen.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.