Vašington odgovorio Pekingu: Objavite koliko je ubijenih u protestu kod vas

Izvor: B92, 05.Jun.2020, 10:11

Vašington odgovorio Pekingu: Objavite koliko je ubijenih u protestu kod vas

Vašington -- Bela kuća je saopštila da je "masakr" nad kineskim studentima iz 1989, na pekinškom Trgu Tjenanmen, "tragedija koja se neće zaboraviti".

"SAD pozivaju Kinu da oda počast onima koji su izgubili živote i da pruži detaljan izveštaj o ubijenima, zarobljenima ili nestalima u vezi sa događajima na Trgu Tjenanmen, 4. juna 1989. godine", navodi se u sinoć objavljenom saopštenju.

Vašington >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je apelovao na Peking i da "okonča sistematski progon miliona pripadnika etničkih i verskih manjina".

Saopštenje je izdato u trenutku kada su odnosi SAD i Kine veoma napeti i kada američki predsednik Donald Tramp optužuje Peking za pandemiju koronavirusa.

Krvavom intervencijom kineske vojske u noći između 3. i 4. juna 1989. okončane su sedmonedeljne demonstracije studenata i radnika zbog korupcije i sa zahtevom za demokratiju u Kini.

U krvavom gušenju demonstracija ubijen je veliki broj ljudi, od nekoliko stotina do više od milion.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.