Sedam godina zatvora za direktora Volkswagena u aferi Dieselgate u SAD-u

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Dec.2017, 03:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam godina zatvora za direktora Volkswagena u aferi Dieselgate u SAD-u

WASHINGTON - Direktor njemačke tvornice automobila Volkswagen koji je početkom godine uhićen u Sjedinjenim Državama u okviru afere poznate kao Dieselgate, osuđen je u srijedu na najveću moguću kaznu od sedam godina zatvora na američkom sudu.

Oliver Schmidt (48), njemački državljanin, koji je priznao krivnju u zamjenu za smanjenje kazne, mora platiti i novčanu kaznu u iznosu od 400.000 dolara, rekao je glasnogovornik saveznog suda u Detroitu, u saveznoj državi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Michiganu.

Schmidt je na sudu rekao da je "donosio loše odluke i da mu je žao zbog toga".

Sud je ocijenio da je sudjelovao u prijevari s računalnim programima dizelskih automobila kako bi se zaobišle ekološke kontrole, svjesno lažući američkim vlastima kada su se pojavila pitanja u vezi sa stvarnom potrošnjom tih automobila.

Sedmogodišnja zatvorska kazna obuhvaća pet godina za udruživanje radi počinjenja prijevare i dvije za nepoštovanje zakona o okolišu.

Volkswagen je u SAD-u već morao platiti više od 22 milijarde dolara za popravak i otkup gotovo 600.000 automobila - među kojima ih je najmanje 100.000 bilo opremljeno 2- i 3-litrenim motorom - a njihovim vlasnicima isplatiti odštetu. Računalni programi mogli su skrivati emisije koje su 40 puta premašivale dopuštene razine.

U SAD-u je optuženo ukupno sedam direktora i inženjera VW-a.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Sedam godina zatvora za direktora Folksvagena u SAD

Izvor: N1 televizija, 07.Dec.2017

Direktor nemačkog proizvođača automobila Folksvagen (VW) koji je početkom godine uhapšen u Sjedinjenim Državama u okviru afere poznate kao Dizelgejt, osuđen je na najveću moguću kaznu od sedam godina zatvora pred američkim sudom...Oliver Šmit (48), nemački državljanin, koji je priznao krivicu...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.