SAD i Poljska jačaju LNG suradnju

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Jun.2019, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Poljska jačaju LNG suradnju

WASHINGTON - Sjedinjene Države i Poljska potpisale su nekoliko sporazuma i produljile ugovor o ukapljenom plinu u srijedu za posjeta poljskog predsjednika Andrzeja Dude Washingtonu kojemu je njegov domaćin Donald Trump rekao da bi mogao poslati još 2000 vojnika u Poljsku.

Američki ministar za energetiku Rick Perry, čije ministarstvo o prirodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << plinu govori kao o "plinu slobode", razgovarao je s novinarima u Bijeloj kući tijekom susreta Trumpa s Dudom.

Perry je prošli tjedan sudjelovao na Inicijativi triju mora u Sloveniji kojoj je jedan od glavnih ciljeva postizanje energetske neovisnosti Europe od Rusije. U Sloveniji je Duda, govoreći o LNG terminalu koji se gradi u Poljskoj te LNG terminalu na Krku rekao kako terminalima "možemo jedni drugima pružati podršku ako dođe do te potrebe".

Američki predsjednik je rekao i da razmišlja o sankcijama zbog ruskog projekta plinovoda Sjeverni tok 2 do Njemačke i pritom je upozorio Berlin da ne smije ovisiti samo o tom izvoru energenta.

"Mi štitimo Njemačku od Rusije i Rusija dobiva milijarde i milijarde dolara od Njemačke", rekao je Trump.

Nije propustio ni u ovoj prigodi kritizirati Berlin jer još ne izdvaja dva posto svog BDP-a za obranu, što je zatražio od svih članica NATO saveza, prenosi njemačka agencija dpa.

Oko 1220 kilometara dugačak plinovod Sjeverni tok 2, trenutno u izgradnji, podijelio je Europsku uniju jer istočnoeuropske, nordijske i baltičke zemlje smatraju kako će se njime povećati ovisnost EU-a o Moskvi, dok zapadne države poput Njemačke smatraju kako će on donijeti ekonomsku dobrobit.

Američki senatori već su predložili mjeru kojom bi se sanckionirali pojedinci i plovila povezana sa Sjevernim tokom 2, piše dpa.

Američki vojnici u Poljsku

Trump je nakon susreta s Dudom u srijedu otkrio da razmišlja o slanju 2 tisuće američkih vojnika iz Njemačke u Poljsku, a što je zatražila Varšava radi svoje sigurnosti od potencijalne ruske agresije.

SAD već ima raspoređene vojnike u Poljskoj prema sporazumu iz 2016. s NATO-om u sklopu odgovora na rusku aneksiju Krima 2014.

SAD ima do 50 tisuća vojnika u Njemačkoj i 2 tisuće njih mogu preusmjeriti u Poljsku, rekao je Trump. Ponovio je da će Poljska morati izdvojiti velika sredstva za vojni objekt za američke vojnike, te da se nada da će se Rusija odnositi prema toj državi "s poštovanjem".

Trump se nada sastanku s Xijem i Putinom na summitu G20

Trump je u srijedu rekao kako mu se čini da se može postići trgovinski sporazum između njegove zemlje i Kine, no zaprijetio je i novim carinama ne uspije li.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.