RT: Teheran od Vašingtona traži „garancije“ za nuklearne pregovore zbog „arogancije“ bivšeg predsednika Trampa

Izvor: Vostok.rs, 21.Jun.2021, 13:51

RT: Teheran od Vašingtona traži „garancije“ za nuklearne pregovore zbog „arogancije“ bivšeg predsednika Trampa

Iran je saopštio da traži garancije od SAD-a tokom pregovora u Beču s ciljem vraćanja dve zemlje u sklad sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, a koji je napustio bivši američki predsednik Donald Tramp. Govoreći na konferenciji za štampu, portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana, Said Hatibzadeh je rekao da je bivša američka administracija Donalda Trampa demonstrirala kako SAD mogu okrenuti leđa sporazumima. "Sjedinjene Američke Države su jednom tokom Trampove ere pokazale da mogu arogantno da ignorišu interese drugih zemalja, pa Iran želi garancije trenutne američke administracije."
  Hatibzadeh je odbio da bude uvučen u rasprave o tome koje su to garancije, napominjući da je „to tema o kojoj se razgovara iza zatvorenih vrata“. Ove godine u Beču se vode razgovori o obnavljanju nuklearnog sporazuma za 2015. godinu (Zajednički sveobuhvatni akcioni plan), koji je prvobitno potpisan 2015. godine između Irana i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN - Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije i SAD-a - plus Nemačka. Sporazum koji je ograničavao iranske nuklearne ambicije jednostrano je napustio 2018. godine bivši američki predsednik Donald Tramp koji je uveo oštre sankcije Teheranu. Iran je od tada dodatno narušio sporazum povećavajući svoj program obogaćivanja koji prelazi dogovoreni nivo od 3,67%, ali znatno manje od nivoa od 90% koji se smatra pravljenjem oružja. U aprilu je Teheran saopštio da će povećati obogaćivanje uranijuma na 60%, nakon, kako je saopšteno,  izraelskog napada na njegovo nuklearno postrojenje u Natancu. Prošle nedelje je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi rekao da će dugoočekivani dogovor možda morati sačekati dok Iran ne dobije novu vladu. Na izborima u petak pobedio je konzervativac Ebrahim Raisi, ali njegova vlada neće položiti zakletvu do početka avgusta. Izvor: RT
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.