RT: SAD će pomoći „legitimnim vladama Latinske Amerike“ da spreče proteste od „pretvaranja u nemire“ - Pompeo

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2019, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD će pomoći „legitimnim vladama Latinske Amerike“ da spreče proteste od „pretvaranja u nemire“ - Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo je rekao da će SAD pomoći "legitimnim vladama" u Latinskoj Americi, kako bi se sprečilo da protesti "pređu u nerede", obraćajući se na Univerzitetu u Luisvilu. Izjavio je da se američka politika u Latinskoj Americi zasniva na „moralnoj i strateškoj osnovi“, što znači da Vašington „ne može da toleriše“ režime koje smatra nezadovoljavajućim u regionu. Pompeo je rekao da protesti u Boliviji, Čileu, Kolumbiji i Ekvadoru odražavaju "karakter legitimnih demokratskih vlada i demokratskog izražavanja" i da bi vlade u regionu to morale poštovati.
"Radićemo sa legitimnim vladama da sprečimo da protesti prerastu u nerede i nasilje koje ne odražavaju demokratsku volju naroda."
 
Pompeo je dodao da će SAD "nastaviti da podržavaju zemlje koje pokušavaju da spreče Kubu i Venecuelu da preuzmu te proteste". Takođe je optužio Rusiju za "zloćudan" uticaj u Latinskoj Americi i za "podršku" demokratski izabrane venecuelanske vlade Nikolasa Madura. Komentari koji podižu obrve usledili su nakon novembarskog puča u Boliviji, u kojem je socijalistički predsednik Evo Morales svrgnut usljed nasilnih protesta i napada na političare što ga  je prisililo da napusti zemlju. Opozicioni lider Žanin Anjes se potom proglasipla za "privremenog predsednika", a prethodni protesti predvođeni opozicijom započeli su zbog navodnih izbornih nepravilnosti. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Pompeo: Vašington će spriječiti pobune u Latinskoj Americi

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Dec.2019

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je u ponedjeljak Kubu i Venecuelu da pokušavaju uzurpirati demokratske proteste u Latinskoj Americi kako bi ostvarile vlastite ciljeve, najavljujući da će Vašington podržati zemlje iz te regije u pokušajima da spriječe da se ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.