RT: Pompeo optužio Iran za napad na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji

Izvor: Vostok.rs, 15.Sep.2019, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Pompeo optužio Iran za napad na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji

Napad bespilotnim letelicama na saudijske naftne objekte za koji su prvobitno optuženi jemenski pobunjenici Huti potaknuo je Vašington da za napad okrivi Teheran, a američki senator Lindsej Grejem je pozvao da se zbog toga napadne Iran. Napad na najveće svetsko postrojenje za preradu nafte, zvaničnici u Vašingtonu su iskoristili kao priliku da pokrenu antiiransku agendu. Američki državni sekretar Majk Pompeo je okrivio Teheran za, kako je nazvao, "napad bez presedana na svetsku zalihu energijom", ali je odustao od predloga bilo kakvih mera odmazde. U međuvremenu, Grejem se ubrzo oglasio na Tviteru i pozvao na brzu odmazdu.
It is now time for the U.S. to put on the table an attack on Iranian oil refineries if they continue their provocations or increase nuclear enrichment.
— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) September 14, 2019 Senator je povezao potrebu da se zaustave navodne "provokacije" Irana sa naizgled krajnjim ciljem politike Vašingtona prema Teheranu - promeni režima, te je saopštio da se Islamska Republika "neće zaustaviti sve dok posledice njenog nedoličnog ponašanja ne budu stvarnije, poput napada na njene rafinerije, što će razbiti leđa režima". Rijad je napad bespilotnim letelicama okarakterisao kao "teroristički napad", ali nije odmah imenovao izvršioca. Huti su preuzeli odgovornost za napad. Američki predsednik Donald Tramp već je kontaktirao saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana i ponudio pomoć kraljevini u obezbeđivanju njene bezbednosti. Takođe je rekao da napad na saudijske naftne objekte može biti štetan za američku i globalnu ekonomiju. Međunarodna agencija za energetiku je saopštila da napad verovatno neće uticati na globalna tržišta nafte, jer su "dobro snabdevena obilnim komercijalnim zalihama". Ipak, takođe se navodi, da agencija pažljivo nadgleda situaciju i da je u kontaktu sa Saudijcima i "glavnom zemljom proizvođača i potrošača." Saopštenje je stiglo nakon medijskih izveštaja da je napad prisilio Rijad da smanji proizvodnju nafte za čak pet miliona barela dnevno, što je otprilike polovina njegove ukupne proizvodnje nafte i oko pet odsto svetske isporuke nafte. Subotnji napad postao je najuspešniji napad koji su Huti pokrenuli protiv Saudijaca, a koji vode kampanju bombardovanja Jemena od kada su se umešali u građanski rat 2015. godine.  UN i razne međunarodne grupe za ljudska prava više puta su kritikovale vojnu kampanju koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, te ukazivale na masovne civilne žrtve, kao posledica napada koalicije. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.