RT: „Oni koji se igraju vatrom izgoreće“: Peking upozorava Vašington nakon posete ministra zdravlja SAD-a Tajvanu

Izvor: Vostok.rs, 12.Avg.2020, 17:44

RT: „Oni koji se igraju vatrom izgoreće“: Peking upozorava Vašington nakon posete ministra zdravlja SAD-a Tajvanu

Pokušaji uplitanja u unutrašnje poslove Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom, može skupo koštati SAD, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine. Ministarstvo je posavetovalo američkog ministra zdravlja da se fokusira na krizu koronavirusa kod kuće, umesto da putuje u inostranstvo. Američki ministar zdravlja Aleks Azar došao je u nedelju u trodnevnu posetu Tajvanu, postajući tako najviši američki zvaničnik koji je posetio autonomno ostrvo, koje nije pokazalo želju za četiri decenije da se ponovo ujedini sa kontinentalnom Kinom. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Žao Lidžian osudio je posetu i upozorio Vašington da se ne približava Tajvanu.
"Što se tiče glavnih interesa Kine ... SAD ne smeju stvarati iluzije. Oni koji se igraju vatrom izgoreće."
   
Putovanje je došlo usled sve većih tenzija između Vašingtona i Pekinga, a Azar ga je iskoristio da pokrene još jedan napad na Kinu. Optužio je Peking da nije upozorio međunarodnu zajednicu na koronavirus, koji je, navodno, nastao u Vuhanu krajem prošle godine i da je odbio da sarađuje sa drugima u borbi protiv bolesti, omogućavajući tako da se proširi širom sveta. Kineski portparol demantovao je američke tvrdnje o lošem odnosu prema koronavirusu i izrazio iznenađenje što je američki ministar zdravlja odlučio da napusti svoju zemlju kada je koronavirus tamo "van kontrole". SAD imaju najgoru situaciju sa koronavirusom na svetu, jer je već registrovaono više od pet miliona zaraženih sa preko 164.000 smrtnih slučajeva.
"Zanemario je milione Amerikanaca koji boluju od virusa i otišao na Tajvan da napravi politički šou."
  Azarovo „ponašanje još jednom dokazuje da, u očima američkih političara, američki životi ne znače ništa u poređenju sa njihovim sebičnim političkim poenima“, dodao je Žao. Uprkos prekidu službenih veza s Tajvanom 1979. godine, SAD aktivno podržavaju pritisak ostrva na nezavisnost i ostaju mu najveći dobavljač oružja. Tek prošlog meseca, Stejt department odobrio je paket od 620 miliona dolara za modernizaciju raketnih sistema zemlja-vazduh na Tajvanu, na šta je Peking reagovao, saopštivši da će uvesti sankcije jednom od glavnih izvođača projekta, odnosno američkom proizvođaču oružja "Lokid Martin"-u. Peking je u više navrata zahtevao da se isporuke oružja Tajvanu obustave, ističući da one krše princip "Jedna Kina" i da dodatno pogoršavaju bilateralne odnose sa Vašingtonom. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"OVO BI MOGLO SKUPO DA IH KOŠTA" Kina upozorava SAD: Oni koji se igraju s vatrom - opeći će se

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2020

Ministarstvo je savetovalo američkog sekretara Aleksa Azara za zdravstvo da se fokusira na krizu zbog kovida kod kuće, umesto da putuje po inostranstvu..Peking je upozorio Vašington nakon što je prvi čovek SAD za zdravstvo posetio Tajvan...Pokušaji da sarađuju sa Tajvanom, koji Peking smatra svojom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.