Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2012, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo, malo, pa - Panić

BEOGRAD -

Nekadašnji jugoslovenski premijer i američki biznismen Milan Panić sreo se sa predsednikom SAD Barakom Obamom, objavio je dnevnik Danas, pozivajući se na Panićevu beogradsku kancelariju.

U kraćem razgovoru Panić je američkom predsedniku ukazao na potrebu da se u Vašingtonu obezbedi podjednak tretman za argumente obeju strana u dijalogu Prištine i Beograda.

Panić je izneo i stav >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da Srbija i Kosovo po ubrzanoj proceduri treba da budu primljeni u Evropsku uniju, prenosi Danas, a po rečima Panića, Obama je izrazio jasnu nameru da se dijalog nastavi.

Do susreta je došlo nakon sastanka koji je Obama održao u Kaliforniji sa određenim brojem uticajnih ličnosti, na početku svoje nove izborne kampanje.

Nakon Panićeve izjave da je neophodna revizija Dejtonskog sporazuma, koju je izneo učesnicima Međunarodne konferencije "Raspad SSSR-a i SFRJ - 20 godina posle: zaključi i pouke" - održane u Moskvi krajem februara - te ocene da je zajednički put svih bivših jugoslavenskih republika - demokratija, jačanje dobrosusedske saradnje i evropske integracije, mnogi analitičari procenili su da se bivši jugoslovenski premijer vraća u politiku.

Njegovo mišljenje o potrebi revizije Dejtona tada je prihvatio i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, a razlog je, po njihovom mišljenju, u činjenici da BiH u sadašnjim uslovima ne funkcioniše i nema izgleda za razvoj, ali to za ovu priču nije u prvom planu.

Srbi da priznaju : Milošević glavni krivac za raspad SFRJ

Važno je, međutim, napomenuti da je konferenciju organizovao Moskovski državni institut za međunarodne odnose ruskog Ministarstva spoljnih poslova, a da je sponzor bio upravo bivši jugoslovenski premijer Milan Panić.

On je na konferenciji insistirao da Srbi moraju priznati da je, po njegovoj oceni, Slobodan Milošević glavni razlog raspada Jugoslavije, u kojoj je od jula 1992. upravo na poziv Miloševića i tadašnjeg predsednika Dobrice Ćosića, Panić bio savezni premijer.

Panić je kasnije često govorio da je u vlast ušao da bi promenio i vlast i Miloševića, te doprineo mirnom razrešenju jugoslovenske krize, ali da ga je Milošević obmanuo, da se nije povukao s vlasti, iako je to obećao, zbog čega je Panićeva misija bila neuspešna i okončana je relativno brzo - februara 1993.

Nedavno su Panića, kako je izjavio za beogradske medije, pitali u Briselu kako vidi rešenje kosovskog pitanja, gde je i tada ponovio da će taj problem biti rešen kad i Srbija i Kosovo budu u EU, a da tamo treba da uđu zajedno.

Srbi i Albanci će biti prijatelji kao Francuzi i Nemci

"Jednostavno, problem će nestati kad i Srbija i Kosovo budu u EU. Ja mislim da treba da budu primljeni istovremeno. Trebaće, doduše, malo vremena, ali Srbi i Albanci će biti prijatelji, kao što su to danas nekadašnji veliki neprijatelji, Francuzi i Nemci", izjavio je Panić.

Rekao je i da smatra da Kosovo nije toliko komplikovano pitanje kao što izgleda.

"Svi se, naime, slažu da Srbija treba da brine o Srbima na Kosovu, svi su saglasni da naši manastiri i kulturno naslede treba da budu zaštićeni. To što Kosovo hoće da bude nezavisna zemlja u Evropi ne znači mnogo. Vidimo da komanduju Grčkom, pa i Italijom, to će se desiti i s nama, pa tako i Kosovo nikad neće biti potpuno nezavisno", kazao je Panić i dodao:

"Inače, ja sam uveren da će Srbija u martu dobiti status kandidata i s razlogom to predviđam", što se prošle nedelje i ostvarilo.

Za Politiku je Panić nedavno izjavio da je "regionalizacija evropska ideja, a glavni problem Srbije danas sistem koji se nije promenio".

"Promenjeni su neki ljudi na važnim mestima, ali sistem je zadržan", poručio je Panić u intervjuu Politici, a analitičari su opet, komentarišući pojavu Panića na ovim prostorima, protumačili kao povratak u politiku.

S čim bi se on u toj sadašnjoj politici u Srbiji mogao uhvatiti u koštac - ostaće još izvesno vreme nepoznanica ili bar do trenutka dok on to sam ne obznani, ali je činjenica da se prošle godine na neki način reaktivirao i u politici Srbije, gostujući na konvenciji Ujedinjenih regiona Srbije, o čemu svedoče i izjave koje insistiraju na nužnosti regionalizacije.

Panić je tada izjavio da ga je Dinkić pozvao da mu pomogne i da ga posavetuje, a iz razgovora s njim, naveo je, "video sam da se on slaže s mojim načinom rešavanja problema".

"I Dinkić se slaže da se sistem nije promenio i da je to najveći problem Srbije. Korupcija je sistemska, pa zbog toga i pošten čovek u takvom sistemu postane korumpiran. To je i glavni razlog zbog kojeg i Evropska unija ima veliki problem sa Srbijom. Politički sistem, dakle, ne valja", izjavio je Panić.

Ozbiljne zamerke izneo je i zbog činjenice da "u Srbiji nema ozbiljne opozicije".

"Svi oni obećavaju isto, a neki - da im ne pominjem imena - prosto me zasmejavaju obećanjima da će ako oni dođu na vlast Srbija dobiti 100 milijardi dolara novih investicija. Ne mogu da iz toga zaključim ništa drugo nego da oni misle da je ceo srpski narod lud", rekao je Panić.

Sva takva obećanja, dodao je, uključujući i ona da će povećati plate, da će poboljšati život su - apsolutne laži.

"Ne može u Srbiji ništa da se promeni dok se ne promeni sistem", zaključio je Panić.

Premijer SRJ jul 1992. februar 1993.

Američki biznismen srpskog porekla, Panić se u političku istoriju Balkana upisao 1992. kao predsednik Vlade SRJ.

Na čelu izvršne vlasti "preostale Jugoslavije" zadržao se kratko (jul 1992 februar 1993.), a ostao je upamćen po smelim i za ono vreme originalnim idejama, koje su se tek naknadno pokazale kao dalekovide.

Godine 2002. otišao je s mesta prvog čoveka farmaceutske kompanije Aj-Si-En, koju je osnovao 1960, ali i dalje je u istom biznisu, na čelu "MP biomedikals", privatne korporacije koja, kako je rekao u telefonskom razgovoru za Politiku, odlično posluje.

Kao savetnik i akcionar i dalje je i u Aj-Si-Enu, koji je u međuvremenu promenio ime u "Valent farmasjutikals internešenel" i posluje bolje nego ikad.

Berzanska vrednost danas mu je 14 milijardi dolara, prema 4 milijarde koliko se kotirala u njegovo vreme.

Da li ćemo Milana Panića možda videti na strani Mlađana Dinkića i u predstojećoj izbornoj kampanji ostaje za sada otvoreno pitanje, ali je sasvim sigurno da bi njegove poslovne veze i ugled koji je izgradio kod "obe strane", i u SAD i u Rusiji, mogle biti adut za onoga ko ga "pridobije".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.