Lavrov: Rat Rusije i SAD-a bio bi katastrofa za čovečanstvo

Izvor: Vostok.rs, 24.Dec.2018, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rat Rusije i SAD-a bio bi katastrofa za čovečanstvo

Mislim da svi u svetu dobro razumeju da bi oružani sukob koji uključuje dve vodeće nuklearne sile, Rusiju i Sjedinjene Države, imao katastrofalne posledice za čovečanstvo. Nema sumnje da pobednika u nuklearnom ratu ne može biti i da ga nikada ne treba izazivati, rekao je Lavrov u intervjuu za RIA Novosti. "Istovremeno, nužno je konstatovati da su Vašington i njegovi saveznici usredsređeni na svoje geopolitičke ambicije, te da nisu spremni da se prilagode globalnim realnostima koje se ne menjaju u njihovu korist. Otuda želja da se svim sredstvima obuzdaju ovi procesi i više nego ranije, odnosno agresivnošću u spoljnim poslovima. Podstiče se konfrontacija, a kanali dijaloga su zamrznuti. Posebno zabrinjavaju koraci za razbijanje velikih međunarodnih sporazuma o strateškoj stabilnosti. Takva linija sukoba zasnovana na instrumentima sile, neizbežno dovodi do daljnje neravnoteže u globalnoj bezbednosnoj arhitekturi i doprinosi trci u naoružanju. Takva situacija se može javiti kao cena greške ili kada nesporazumi postanu fatalni. Naravno, preduzimamo neophodne korake za zaštitu nacionalnih interesa i jačanje odbrambene sposobnosti zemlje. Predsednik Putin je o tome više puta govorio. U isto vreme, nadamo se da će zdrav razum i dalje prevladati. Uostalom, sa svim divergentnim pozicijama, i Rusija i države Zapada zajedno snose ogroman deo odgovornosti za budućnost čitavog čovečanstva, za potragom za efikasnim odgovorima na mnoge izazove i pretnje našeg vremena.
Pozivamo zapadne lidere da deluju u predvidivom, nepokolebljivom poštovanju međunarodnog prava, zasnovanog na Povelji UN-a. Tada će slična pitanja nestati sama od sebe.", rekao je Lavrov.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

TREĆI SVETSKI RAT NA POMOLU?! Lavrov upozorava: Ako RUSIJA I SAD uđu u oružani sukob, sledi NAJGORE PO ČOVEČANSTVO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Dec.2018, 10:02

Malo je verovatno da će neko namerno pokrene rusko-američki nuklearni rat, pošto u takvom sukobu niko ne može dobiti, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, dodajući da svaka greška usled postojećih tenzija može biti fatalna...- Verujem da svi na svetu shvataju da bi oružani...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.