Granice već menjane, nema razloga da danas budu svete: SAD će podržati svaki dogovor Beograda i Prištine

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2018, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Granice već menjane, nema razloga da danas budu svete": SAD će podržati svaki dogovor Beograda i Prištine

Vašington se neće protiviti razmeni teritorija

SAD se neće protiviti bilo kom rešenju kosovskog problema koje doprinosi miru u regionu, uključujući i razmenu teritorija, smatra Džordž Fridman, dobri poznavalac prilika na Balkanu.

Pročitajte i: 

- Pošto su granice Srbije već promenjene tokom rata, mislim da nema razloga da sadašnje granice budu svete - rekao je Fridman, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osnivač agencije "Stratfor", a sada prvi čovek konsultantske kompanije "Geopolitical Futures".

Američki analitičar podržava dogovor koji bi postigli Beograd i Prištine, bez mešanja treće strane.

Smatra da je idealno da srpska vlada direktno razgovara sa kosovskom vladom i da isključi treću stranu, jer će to, kaže, povećati snagu svakog dogovora.

- Problem je što Srbi i Kosovo žele da okrive ''treću stranu'' za rešenje i neminovne ustupke - kaže Fridman.

On ukazuje da bi nametnuti sporazum umanjio učešće javnosti na obe strane, zato što će smatrati da to nije njihov sporazum.

Kaže da spoljne sile isklučuju određena rešenja koja mogu da funkcionišu, posebno Nemačka, koja predvodi evropsku politiku, ali i navodi da razume protivljenje kancelarke Angele Merkel razmeni teritorije kao rešenju zbog njene zabrinutosti da bi to moglo da vodi fragmentaciji evropskih država, poput Španije i Belgije.

Kako je naveo, situacija na Balkanu trenutno nije za SAD važno pitanje, jer se bavi Korejom, Kinom, Bliskim Istokom, Rusijom, i pitanje Kosova jednostavno nije pokretačka snaga u američkog spoljnoj politici.

- Rekao bih da je glavni cilj američke politike da region bude miran i sve dok je tako, sumnjam da će SAD da se protive bilo čemu što vodi tome ili tome doprinosi, uključujući tu i razmenu teritorija - kaže Fridman.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.