Bela kuća: I dalje za pregovore sa Iranom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2009, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća: I dalje za pregovore sa Iranom

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države veruju da nemiri do kojih je u Iranu došlo posle predsedničkih izbora neće omesti napore Vašingtona da sa Teheranom uspostavi dijalog o nuklearnom programu Islamske Republike, saopštila je Bela kuća.

Upitan da prokomentariše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pozive vrhovnog iranskog vođe ajatolaha Alija Hamneija na obustavu uličnih protesta u Teheranu, portparol Bele kuće Robert Gibs rekao je da američki predsednik Barak Obama "veruje da oni koji žele da se njihov glas čuje, mogu to da postignu i bez pretnji nasiljem".

Bela kuća saopštila je takođe da masovni protesti u Iranu zbog rezultata predsedničkih izbora predstavljaju neobičan i smeo potez, koji je iznenadio mnoge, preneo je Rojters.

"Mislim da smo svedoci jednog neobičnog događaja. Nisam siguran da je, pre samo nedelju dana, bilo ko mogao da očekuje da vidi tako smele prizore, kakve sada gledamo", rekao je Gibs.

Na predsedničkim izborima, održanim 12. juna u Iranu, dosadašnji predsednik Mahmud Ahmadinežad, odneo je ubedljivu pobedu.

Njegov protivkandidat, bivši premijer Mirhosein Musavi tvrdi da je bilo neispravnosti na izborima i pozvao je svoje pristalice na protest.

Od tada je svakodnevno na ulicama Teherana bilo masovnih protesta, tokom kojih je u prva dva dana došlo do nasilja kada je ubijeno osmoro ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bela kuća želi dijalog sa Iranom

Izvor: Radio 021, 20.Jun.2009

Sjedinjene Američke Države veruju da nemiri do kojih je u Iranu došlo posle predsedničkih izbora neće omesti napore Vašingtona da sa Teheranom uspostavi dijalog o nuklearnom programu Islamske Republike, saopštila je Bela kuća. Upitan da prokomentariše pozive vrhovnog iranskog vođe, ajatolaha...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.