Arbitražna odluka iz Vašingtona u sporu firme Miškovića i Srbije i dalje poverljiva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2021, 15:34

Arbitražna odluka iz Vašingtona u sporu firme Miškovića i Srbije i dalje "poverljiva"

Međunarodni centar za investicione sporove u Vašingtonu (Internationl Centre for Settlement of Investment Disputes - ICSID) doneo je arbitražnu odluku u sporu po tužbi koju je protiv države Srbije podnela firma Marka Miškovića, Mera Investment Fund Limited, sa sedištem na Kipru.

Tročlano arbitražno veće donelo je odluku 10. marta, uz izdvojeno mišljenje jednog od arbitara, navodi se na sajtu ICSID-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Kako odluka još nije pravosnažna ni jedna ni druga strana do sada se nisu oglašavale o njenoj sadržini.

U Državnom pravobranilaštvu, koje je deo pravnog tima koji je zastupao Srbiju u sporu, za Tanjug kažu da ovaj predmet, koji se odnosi na međunarodni investicioni spor koji je Mera Investment Fund Limited vodila protiv Republike Srbije nosi oznaku "poverljivo" na osnovu Odluke o poverljivosti Državnog pravobranioca, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka.

S obzirom na to da arbitražna odluka još uvek nije postala pravosnažna i nije protekao zakonski rok za skidanje oznaka poverljivosti, Državno pravobranilaštvo nije želelo da saopštava ni njene detalje.

Tužba protiv Srbije u ovom slučaju podneta je u januaru 2017. godine.

Meru investment je ovom sporu zastupala jedna beogradska i jedna austrijska advokatska kancelarija.

Inače, upravo ova kiparska firma Marka Miškovića je u martu 2019. godine drugom (kao i prvom - ukinutom) prvostepenom presudom Specijalnog suda u Beogradu obavezana da u budžet Srbije uplati 320 miliona evra na ime neizmirenih poreskih obaveza.

Marko Mišković je zbog utaje pomenute sume osuđen na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

Ove sudske odluke nisu pravosnažne, jer je u toku drugostepeni postupak pred Apelacionim sudom u Beogradu. Glavni pretres pred tim sudom zakazan je za sredinu sledećeg meseca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.