AMERIKANCI NE PRESTAJU SA GURANJEM NOSA U TUĐE STVARI: Vašingtonu smetaju jake veze Belorusije i Moskve

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2021, 15:35

AMERIKANCI NE PRESTAJU SA GURANJEM NOSA U TUĐE STVARI: Vašingtonu smetaju jake veze Belorusije i Moskve

Američka ambasadorka u Minsku Džuli Fišer smatra da beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko verovatno neće moći još dugo da se održi na vlasti

ako nastavi sa progonom političkih protivnika.

Fišer je ovu izjavu dala Rojtersu pre razgovora Lukašenka i ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi, naglasivši da je Vašington zabrinut zbog toga što je Belorusija postala još zavisnija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od Moskve sa početkom masovnih protesta prošlog avgusta.

Ambasadorka smatra da je malo verovatno da će Lukašenko zadržati mandat ako ne bude dijaloga sa narodom.

- Čini se nezamislivim da se to može nastaviti u bliskoj budućnosti. Dinamika protesta promenila je kredibilitet režima u Belorusiji. Ne verujem da je bilo koja vlada koja tako otvoreno ignoriše volju naroda održiva - rekla je Fišer agenciji tokom posete Litvaniji gde se susrela sa beloruskim opozicionim aktivistima.

Rusija je podržala Lukašenka kada je opozicija osporila njegovu pobedu na predsedničkim izborima 9. avgusta i organizovala je demonstracije tvrdeći da su rezultati namešteni.

Hiljade ljudi je privedeno, a većina opozicionih političara napustila je zemlju ili je zatvorena pre nego što su se protesti ugasili.

Vašington je u decembru imenovao Džuli Fišer za ambasadorku u Belorusiji, na mesto koje je upražnjeno od 2008. godine, ali ona još nije predala akreditive u Minsku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.