Hrvatska ponovo odobrila izručenje Morine Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2017, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska ponovo odobrila izručenje Morine Srbiji

Županijski sud u Dubrovniku, u ponovljenom postupku po nalogu Vrhovnog suda Hrvatske, ponovo odobrio izručenje Srbiji albanskog državljanina Ismaila Morine.

Morina je, podsetimo, na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije". Na današnju odluku suda, njegov branilac ponovo je uložio žalbu.

Portparol Županijskog suda u Dubroniku Pero Miloglav precizirao je za Tanjug da je vanraspravno veće tog suda >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 17. avgusta donelo novo rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Morine Republici Srbiji. On je dodao da je Morina i dalje u ekstraidcionom pritvoru u Dubrovniku.

Morinin dubrovački branilac Darko Bugitan rekao je danas Tanjugu da je već uložio žalbu na novo rešenje Vrhovnom sudu Hrvatske, i da se čeka njegova odluka.

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je 10. avgusta prvostepeno rešenje kojim je sud u Dubrovniku prvobitno odobrio izručenje Morine Srbiji i to po služenoj dužnosti zbog bitnih povreda odredbi hrvatskog Zakona o krivičnom postupku.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske rasne i nacionalne mržnje. Protiv njega je u toku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.

Njegov dubrovački branilac je nedavno podneo hrvatskoj policiji i evropskim institucijama zahtev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi sprečio izručenje trećoj državi. Odluka o tom zahtevu se takođe i dalje čeka.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.