Izvor: MozzartSport.com, 16.Sep.2021, 11:59

Kameleon Braga i sve Karvljalove transformacije

Od trenutka kada je došao u Bragu na leto 2020. godine konstantno je menjao sisteme. Do sada je ekipu vodio na 58 utakmica, i koristio sedam različitih formacija

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković večeras će imati jedan od najtežih zadataka u svojoj dosadašnjoj karijeri, pošto će sa druge strane biti trener, koji je od svog tima napravio pravu transformacijsku mašinu. Braga igra i menja transformaciju i sistem u odnosu na sama dešavanja na terenu, bira >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << upravo igrače koji mogu da eksresno da pređu iz jedne uloge u drugu, pa je rivalu uvek prilično teško da reaguje, ako nema više spremljenih planova.

Karvaljal, iako ima već dvocenijski staž u trenerskom poslu, pokazao se upravo kao stateg koji se prilagođava onome što ima u ekipi. Nije zadrt kao mnoge njegove kolege, koje se drže jednog sistema i po njemu formira ekipu i dovodi igrače, već se prilagođava i adaptira na aktuelnu situaciju.

(2,25) CRVENA ZVEZDA (3,15) BRAGA (3,80)

. Od toga najčešće 3-4-2-1 i 3-4-3, što je praktično samo razlika u osnovnom stajanju igrača, dok su planovi i uloga na terenu gotovo identični.

Specifično je to što je Karvaljal u najvećem delu svoje karijere bio prilično veran sistemu 4-2-3-1, ali je od dolaska u Bragu prešao na formaciju sa trijicom defanzivaca u poslednjoj liniji, sa kojom je igrao na 37 utakmica. Sistem 4-4-2 koristio je u deset navrata, a pomenuti 4-2-3-1 tek u nekoliko navrata.

Zapravo, formacija kod Karvaljal predstavlja samo "slovo na papiru", jer se na samom terenu tokom jednog meča linije često pomeraju. Braga očas posla može da pređe na četvoricu igrača u poslednjoj liniji zahvaljujući vrlo raznovrsnim bočnim igračima, koji mogu da igraju i kao dodatna krila, ali i da se povuku unazad u poslednju liniju.

"U toku utakmice se transformišu u dve do tri formacije, u zavisnosti kako njima odgovara i kako protivnik igra. Startna formacija je 3-4-3, posle toga 4-2-3-1, u nekim momentima 4-4-2. U nekoj situaciji bek drži širinu, u drugoj krilo, oni mogu da se nameste, igraju i sa tri i sa četiri pozadi, kako njima to odgovara. Dosta ukomponovana ekipa, sviđa mi se na koji način igraju fudbal. Totalna ofanziva, nekada kalkulisana, nekada kako inercija ponese. Imaju izvanredan individualni kvalitet, svi su jaki na lopti, biće ovo jedan lep test za nas, dugo nismo igrali protiv jedne ovakve ekipe", rekao je Stanković na jučerašnjoj konferenciji.

Kada je u pitanju samo ova sezona i dosadašnjih šest mečeva u dva takmičenja, Karvahal je i tu nekoliko puta menja sistem, ali je bio najverniji formaciji 3-4-3. Nešto slično se očekuje i večeras na stadionu Rajko Mitić. Postoji nekoliko dilema, pre svega po pitanju izbora bočnih igrača, ali se baš kao i u Crvenoj zvezdi dobro zna ko čini okosnicu tima.

Sastav Brage bi trebalo da izgleda ovako: Mateus - Oliveira, Rafa Silva, Tormena - Fabijano Silva, A. Orta, Al Musrati, Galeno - R. Orta, Ruiz, Martins.

SVE KARVAHALOVE FORMACIJE U BRAGI:

3-4-2-1: 17 puta

3-4-3: 15 puta

4-4-2: 10 puta

4-2-3-1: pet puta

3-4-1-2: četiri puta

4-1-4-1: dva puta

3-5-2: jedanput

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Utakmica Partizan Braga

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.