Izvor: MozzartSport.com, 06.Mar.2021, 13:00

A pitali su se: Jesu li ludi ovi što plaćaju 10.000.000 evra za trenera?

Ruben Amorim podigao Sporting do nekadašnjih visina

Benfika je vladala godinama, Porto se dizao, Braga bila treći klub u Portugalu po rezultatima, Sporting je patio. Sad uživa. Hita ka dugo čekanoj tituli, jer ima jednog o najboljih mladih trenera Evrope, Rubena Amorima.

Čovek koji je maltene celu igračku karijeru proveo u Benfiki na putu je da izraste u legendu Lavova. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Istih onih koje je tresla organizaciona, finansijska, posledično tome i rezultatska kriza. Tu i tamo osvojio bi se po neki Kup ili Liga kup, što nije za bacanje, ali vladati državom zvaničnog prvaka kontinenta, izazov je kome je hrabro pristupio 36-godišnji stručnjak i deluje da će u nezadrživom pohodu uspeti da vrati osmeh na lica navijača.

U petak veče Sporting je savladao Santa Klaru (2:1) u nadoknadi vremena golom kapitena Sebastijana Koateša. Bila je to 22. prvenstvena utakmica bez poraza (18 trijumfa, četiri remija) velikana iz Lisabona. Novi klupski rekord! Najbolji početak sezone – mada je šampionska trka uveliko odmakla – u istoriji. Prethodni je bio u vlasništvu Engleza Malkolma Alisona iz takmičarske 1981/82 (21), kad je Sporting završio na prvom mestu. Otad je samo još dvaput bio prvak. U sezoni 1999/2000 i 2001/02. U oba slučaja ga je ka trofeju vodio Mario Žardel, kao prvi strelac lige sa po 37, odnosno 42 gola.

Ono što je pre dve decenije bio Žardel sad je za Sporting Pedro Gonkalveš. Kao što je malo ko znao za trenerske kvalitete Rubena Amorima, tako nisu baš svi popadali sa stolice kad je letos Gonkalveš stigao iz Famalikaoa. Mladi reprezentativac Portugala odigrao je ravno 40 utakmica za bivši klub Uroša Račića, nije se proslavio efikasnošću (sedam pogodaka), ali ga je Amorim „osetio“, zahtevao od uprave da dovedu zvezdu u nastajanju i učinio ga liderom na listi strelaca Primeire. Pedro Gonkalveš je autorizovao 15 golova na 20 utakmica, te iako (još) nije poentirao protiv Benfike ili Porta, jeste protiv takozvanih „malih rivala“. Kadgod je Sportingu bilo teško 22 godišnji špic je rešetao. Kažu da se tako osvajaju titule.

Mora biti da je nešto i do Amorima. Ruben nema status kakav u Portugalu uživa Žorže Žezus, niti riznnicu trofeja kao Seržo Konseisao, međutim, nametnuo se energijom, stavom, idejama i pobedničkim mentalitetom. Ceo svet je zabezeknuto gledao ka Lisabonu marta prošle godine. Posle samo dva i po meseca u ulozi šefa stručnog štaba Brage, rukovodstvo Sportinga odlučilo je da plati 10.000.000 evra klubu iz Kamenoloma, iznos na koji je bila postavljena otkupna klauzula za trenera. Ni u Bragi nisu mogli da veruju šta se dešava, pošto je Amorim vodio ekipu samo na 13 utakmica, prethodno radio u mlađim kategorijama, ali Zeleni su rešili da rizikuju. Samo su Čelsi i Lester u istoriji fudbala platili više da bi angažovali trenere: Andrea Vilasa Boasa (iz Porta za 15.000.000 evra) i Brendana Rodžersa (iz Seltika za 10.500.000). Govorili su da je to sulud potez, jer baš u to vreme čelnici Sportinga su se sporili sa Sinišom Mihajlovićem i morali su srpskom stručnjaku da isplate nadoknadu na ime prevremenog raskida saradnj. Pričali su tad da se na stadionu "Žoze Alvalade" rasipaju, da ne znaju šta rade, da su ludi što ogroman novac daju za trenera koji nema bog zna kakvu biografiju... Ispostavilo se da su pogodili su u centar mete.

Sad ubiraju plodove. Ruben Amorim je dosad vodio 41 utakmicu, dobio 30, sedam odigrao nerešeno, pretrpeo samo četiri poraza. Njegov tim deluje stabilno, uglavnom kontroliše zbivanja na terenu, pita se za sve... Već je osvojio jedan pehar, pred kraj januara tukao bivši klub Bragu u finalu Liga kupa, na tabeli ima komotnih 12 bodova više (takođe od Brage) i na putu je da donese Sportingu prvu titulu još od vremena Žardela, Rikarda Sa Pinta, Rikarda Kvarežme...

Koliko mu je uprava verovala kad je platila otkupnu klauzulu pre godinu dana toliko mu veruje i sad. Ruben Amorim je pre nekoliko dana potpisao novi ugovor sa klubom, godinu dana duži, oročio saradnju do juna 2024, a tom prilikom plata mu je duplirana i sad iznosi 6.000.000 evra po sezoni.

Zaslužuje svaki cent.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.