Vaskršnja liturgija srpskog patrijarha u Sabornoj crkvi

Izvor: Glas javnosti, 15.Apr.2012, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaskršnja liturgija srpskog patrijarha u Sabornoj crkvi

Čestitka prdsednika Republike Srpske Milorada Dodika

Episkop banjalučki Jefrem i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitali su vernicima Vaskrs s porukom da je to praznik koji unosi optimizam u život svakog čoveka i donosi poruka mira i poštovanja.

Dodik je posetio sedište banjalučke eparhije gde je razgovarao sa sveštenstvom. Ukazujući na značaj Vaskrsa, Dodik je rekao da je uloga crkve veoma značajna za društveni razvoj.

"Njen pozitivan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << značaj se ogleda u tome što se isključivo orijentisala na bavljenje stvarima koje su u misiji Svete crkve i što je pravoslavna crkva u RS apsolutno afirmisala svoju ulogu razvijanja verskih aktivnosti, bez obzira na to što se neke druge verske zajednice bave i političkim stvarima. Zato je dignitet i značaj Srpske pravoslavne crkve daleko veći", poručio je Dodik.

Čestitke verskih poglavara

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, uputio je čestitku patrijarhu srpskom Irineju povodom Uskrsa koji pravoslavni vernici slave u nedelju.

"Neka vas radosni Aleluja, kojim kličemo Isusu Hristu pobedniku, raspetom i uskrslom, ispuni snagom i radošću u obnašanju odgovorne službe na blagoslov i posvećenje poverenih vam vernika", poručio je, između ostalog, kardinal Bozanić.

U čestitki je naveo i da se raduje junskom susretu sa srpskim patrijarhom i predstavnicima SPC. Zagrebački nadbiskup uputio je uskršnju čestitku i mitropolitu SPC zagrebačkom i cele Italije Jovanu i svim vernicima SPC.

Reis-ul-ulema Mustafa Cerić čestitao je Vaskrs mitropolitu dobrobosanskom Nikolaju i pravoslavnim vernicima u BiH, sa željom da ga provedu u radosti, sreći, blagostanju i duhovnom miru.

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Uskrs koji se obeležava službama u svim hramovima u Srbiji.

U poslanici povodom najvećeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej pozvao je vernike da se, na dan Vaskrsenja Isusa Hrista, koji svojim značenjem, porukom i poukom obavezuje da čuvamo i pravilno ispovedamo svoju pravoslavnu veru, neprestano mole za braću i sestre na Kosovu i Metohiji.

"Molimo ih da nikada ne klonu duhom i da ostanu verni svojoj pravoslavnoj veri na svom i našem pradedovskom ognjištu", poručio je patrijarh u vaskršnjoj poslanici.

Patrijarh je kazao i da Vaskrs nalaže da svoj život provodimo u punom osećanju odgovornosti i dužnosti koje obavljamo valjano i odgovorno bilo da smo u svom domu, polju, fabrici, kao državnici ili čelnici ovog naroda.

"Obavezuje nas da iznad svega u svakom čoveku i u sebi samima očuvamo ljudsko dostojanstvo", kazao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

On je pozvao građane da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je ona, kako je istakao, osnov uzvišene, zdrave i čestite porodice i poručio da se čedomorstvo, najveći zločin ovog veka, kao kuga širi u srpskom narodu.

Proslava Vaskrsa počela je ponoćnim bogosluženjima u svim crkvama, a potom svečanim jutarnjim liturgijama.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su kuvana jaja ofarbana u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se "čuvarkuća".

Vernici SPC razmenjuju pozdrave - "Hristos vaskrse!" i "Vaistinu vaskrse!"

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.