Praznično raspoloženje na pijaci Kalenić: Počeo USKRŠNJI KARAVAN (VIDEO/FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2021, 16:01

Praznično raspoloženje na pijaci "Kalenić": Počeo "USKRŠNJI KARAVAN" (VIDEO/FOTO)

Vreme je za praznike, a prva stanica za kupovinu - pijaca "Kalenić"

Ovog vikenda na beogradskoj pijaci  "Kalenić" je počeo sa radom uskršnji karavan koji će trajati do subote 1. maja i koji građani mogu da posete svakog dana u periodu od 8 do 16 sati.

Na centralnom delu pijačnog platoa, na brojnim tezgama je izložen bogat asortiman zanatskih i prigodnih poklona, specijalno dekorisanih za ovu priliku. Na svim beogradskim pijacama se može pronaći sve što je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << potrebno za pripremu trpeze povodom jednog od najradosnijeg hrišćanskog praznika, od dekorativne šuške, papirne trave i korpica do farbi za jaja, gelova za bojenje, nalepnica, kao i već ofarbanih jaja prirodnim tehnikama dekupaža sa raznim motivima.

Novinari portala Srbija Danas posetili su ovu manifesticaju koju organizuju sa dugogodišnjom tradicijom JKP "Gradske pijace" i uverili se u to da se poštuju propisane epidemiološke mere, da su odgovorni građani pohrlili da posete "Kalenić" pijacu i na vreme se pripreme za predstojeće praznike. Ovog vikenda, sve je u znaku praznika, a tako će biti i naredne nedelje.

Supružnici Goran i Snežana Radanov bave se obradom drveta od koga prave kuhinjski materijal. Oni su na pijačni "Uskršnji karavan" došli iz vojvođanskog Titela, jer kako kažu svoje proizvode dele sa građanima upravo na pijačnim karavanima i vašarima sličnim ovom.

- Supruga i ja se ovim poslom bavimo već gotovo šest godina unazad. Izrađujemo predmete od drveta koji su ručno obrađeni, i svaki je unikatan. Uglavnom radimo daske za seckanje i serviranje, činijice za posluženje i ovale. Uglavnom biramo egzotično drvo sa lepim šarama, da lepo izgleda i naravno da bude visokog kvaliteta. Svi naši proizvodi su rađeni iz jednog komada i lako se održavaju običnim pranjem nakon upotrebe - govori Goran Radanov.

Govoreći o nesvakidašnjem proizodu koji ima u ponudi, bračni par se posebno osvrnuo na to da je njihov proizvod potpuno ekološki.

- Svi naši prozvodi od drveta premazani su pčelinjim voskom, tako da je u pitanju potpuno prirodni proizovd. Naša radionica se nalazi nedaleko od Beograda, u Titelu. Mi uglavnom izlažemo na gradskim pijacama, ali najčešće na Kalenić pijaci- rekao je Goran Radanov i zahvalio se "Gradskim pijacama" što ne odustaju od ovakvih karavana i omogućavaju malim proizvođačima da pokažu građanima svoje proizvode.

Simbol Uskrsa koji je globalno prepoznatljiv su ukrašena uskršnja jaja i zeke, i upravo takve proizvode koji su pažljivo pravljeni građani imaju priliku da vide i kupe na štandu koji vodi Snežana Miladinović.

- Ovaj štand na Kalenić pijaci je prava uskršnja čarolija uz mnogo detalja. Tu su uskršnja jaja, ukrasne kutije, predmeti koji uveseljavaju posetioce i kupce za ovaj veliki praznik. Na mom štandu možete videti raznorazne proizvode od kojih bih izdvojila drvena ukrasna uskršnja jaja - kaže Snežana Miladinović i dodaje:

- Na jajima imate brojnih motiva, a tu su takođe i drvene zeke što je deci vrlo zanimljivo. Uskrs je naš veliki praznik i ukrasi koje vidite dodatno uveseljavaju i upotpunjuju toplu dekoraciju porodičnog doma.

Kako je rekla, pravljenje dekupaž ukrasa je postao njen hobi koji ovim putem deli sa posetiocima sa željom da ih vidi nasmejane.

- Ovo vam je sve dekupaž tehnika, između ostalog i salvetna tehnika koja se, da bi se dobio završni proizvod na kraju prelakira i ukrašava. Pozvala bih sve ljude dobre volje da dođu da posete Uskršnji karavan na Kalenić pijaci da uživaju i da se družimo - zaključila je ona.

USKRS - POBEDA ŽIVOTA

Hrišćani obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Uskrs je dan radosti i veselja, dan opšteg praštanja i druženja. Toga dana se svi pozdravljaju sa "Hristos vaskrse", a otpozdravljaju "Vaistinu vaskrse". To je najveći hrišćanski praznik koji crkva slavi kao centralni događaj Hristove pobede nad smrću. Običaj kod svih hrišćana je darivanje jaja, a vodilo se i računa da svaki ukućanin i gost dobije jaje sa određenom simbolikom.

Šapčanka Zagorka Janković svojim nesvakidašnjim štandom privukla je pažnju svih posetilaca pijace "Kalenić" i "Uskršnjeg karavana" koji se i ove godine uspešno održava. Kako je ona istakla, u tkanju i pletenju pronalazi svoj mir, jer je vraća u period njenog detinjstva, kada su prela i posela bila svakodnevna.

- Mnogo volim što se danas vraćamo svojim korenima. Samim tim što posebno volim etno stil i ćilime, moj hobi u penzionerskim danima je postalo šivenje istih, kao i torba i drugih tkanina sa narodnim etno motivima - govori vedrim glasom Zagorka i dodaje

- Volim društo, to mi je jedna lepa promena. Upoznajem zanimljive ljude, sretnem neko poznato lice. Uvek sam i pored profesije radila one stvari koje su mi prijale. Izradom ručnih radova bavim se poslednjih 12 godina koliko sam i u penziji - kazala je.

Ponosna na svoje radove, Zagorka je prikazala neke od njenih ručnih radova koji su koji su joj, kako kaže posebno dragi srcu.

USKRŠNJE IZNENAĐENJE

Na Veliki petak, 30. aprila 2021.god., JKP "Gradske pijace" obradovaće svoje najvernije posetioce lepim iznenađenjem. Šarena ukrašena jaja imaće priliku da dobiju svi oni koji posete do 10 časova pijace "Bajloni", "Kalenić" i "Palilula". Neka vam ovaj simbol porodičnog praznika, dodeljen na beogradskim pijacama, bude prvi koji ćete uneti u vaš dom.

- Ovo je ćilim koji je star sto godina koji sam ja uvezla u ovu torbu. Evo vidite i ove torbe koje su mešavina kože i čilima u etno stilu. Ja sam Mačvanka, rodom iz sela Slepčevića pored Šapca. Kada radim i pletem sećam se vremena iz detinjstva, okupljanja na prelima i trudim se da ostanem verna našoj tradiciji i običajima – zaključila je Zagorka koja je redovni izlagač u okviru karavana koji organizuju JKP "Gradske pijace.

Humanost i emaptija su i ove godine bacili svetlo na Uskršnji karavan na Kalenić pijaci koji organizuju JKP "Gradske pijace" koje su u okviru ove manifestacije ustupile na korisćenje dva štanda mladim devojkama koje su se samoinicijativno i spontano udružile sa jednim ciljem – da pomognu mališanima Vukanu i Gavrilu koji boluju od retkih bolesti.

- Vukan i Gavrilo su naši mali dečaci koji boluju od teških bolesti. Gavrilo boluje od spinalne mišićne atrofije i za njegovo lečenje su neophodna ogromna sredstva, 2,4 miliona dolara. Vukan boluje od teške genetske bolesti, a za njegovo lečenje takođe su potrebna vleika novčana sredstva – rekla je mlada Jovana Aleksić i dodala:

- Nas nekoliko devojaka se organizovalo, tražili smo donatore koji bi pomogli da se prikupe neophodna novčana sredstva. Zahvalni smo mnogo svima onima koji su se javili u ogromnom broju sa željom da pomognu mališanima.

Kako je Jovana istakla, prikupljeni novac će se deliti na dva podjednaka dela koja se uplaćuju za lečenje Vukana i Gavrila.

- Veliku zahvalnost dugujemo i JKP "Gradskim pijacama" koje su nam na Kalenić pijaci besplatno ustupile dve tezge za našu humanitarnu akciju i zaista im veliko hvala na tome. Imamo svu neophodnu podršku medija i građana, kao i roditelja mališana, nadamo se da ćemo sakupiti što više novca kako bismo pomogli Vukanu i Gavrilu – rekla je ona, još jednom se zahvalivši svim ljudima velikog srca.

Svi građani mogu da doniraju novac za lečenje Vukana i Gavrila na štandovima koji se nalaze na Kalenić pijaci, kao i na žiro račune koji su napravljeni za oba dečaka ili da pošalju tekstualne poruke 973 ili 990 na broj 3030.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.