Godišnjica bombardovanja Beograda 1941. godine – borba Davida i Golijata

Izvor: RTS, 06.Apr.2020, 10:14

Godišnjica bombardovanja Beograda 1941. godine – borba Davida i Golijata

Na današnji dan, 1941. godine, u nedelju na pravoslavni Uskrs, bombardovan je Beograd. Bez objave rata, sile Trećeg rajha su napale Kraljevinu Jugoslaviju. Za četiri dana bombardovanja upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi. Nemci nisu bombardovali mostove, jer su im bili važni za dopremanje trupa i materijala.
Istoričar Dejan Ristić rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilo više razloga za bombardovanje Beograda.

Kao prvi, naveo je demonstracije 27. marta koje su bile javni šamar, kako je rekao, pre svega Srba nacističkoj Nemačkoj. Istakao je da su Srbi pokazali da su se Srbi javno deklarisali kao antifačistički narod.
Drugi razlog, prema Ristićevim rečima, bilo je učešće i pobeda Srba u Prvom svetskom ratu. Naveo je da je Hitler označio napad na Beograd tako da ima sve karakteristike odmazde.
Beograd je od napada iz vazduha branio elitni Šesti lovački puk lociran na zemunskom aerodromu i jedinice protivvazduhoplovne odbrane Vazdušne zone Beograd.
Ne zna se tačan broj aviona koje su oborili jugoslovenski piloti, ali se iz raznih izvora ovaj broj procenjuje na 42 do 48. U borbama je poginulo 11 jugoslovenskih pilota.
Prema Ristićevim rečima, domaći vazduhoplovci su junački uzletetli i pokušali da odbrane nebo, ali je to ipak bila borba Davida i Golijata. Zato je bitka za Jugoslaviju izgubljena a vojska je kapitulirala 18. aprila.

Tokom bombardovanja Beograda stradala je i Narodna biblioteka Srbije na Kosančićevom vencu.
Uništeni su do temelja sama zgrada i gotovo sve što se tu od njenog osnivanja čuvalo. Svi inventari i katalozi, knjižni fond od 500.000 svezaka, celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulturne i političke istorije Srbije i Jugoslavije i još mnogo toga je zauvek izgubljeno.
Istog dana počeo je i nemački napad na Grčku. Ristić, međutim, kaže da je Hitler tražio da se napravi jasna razlika između napada na Jugoslaviju, posebno na srpski deo, i na Grčku.
Dodaje da je izjavio da mu je žao što mora da ratuje protiv plemenitog grčkog naroda.
Zato navodi da je Atina, srećom spasena za dobrobit čitavog čovečanstva a nad Beogradom je održana lekcija svima u Evropi koji bi se drznuli da pruže otpor nacističkoj Nemačkoj.
Generacija iz 1941. izborila pravo da budemo pobednici
Ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je venac kraj Spomenika pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine na Zemunskom keju, u pratnji delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Generacija iz 1941. godine, naglasio je ministar odbrane, izborila je za nas pravo da budemo pobednici i da s ponosom možemo da kažemo da pripadamo boljoj strani sveta, kako onda, tako i danas.
"I danas je Srbija na boljoj strani sveta, i uvek je tamo gde je sloboda, gde je pravda. Srbi ratove ne gube, ali zato moraju da prestanu da gube u miru, da trajemo i da pobeđujemo", istakao je Vulin.

U ime Vlade Republike Srbije, venac u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju Beograda na Novom groblju položio je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. 
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je istakao da je u napadima 6. aprila 1941. godine, kao i onima koji su usledili, živote izgubilo hiljade ljudi, zbog čega se tog datuma sećamo kao jednog od najtužnijih dana u našoj istoriji.
"Ovo razaranje znatno je promenilo i život i izgled našeg grada. Razoreno je više stotina zgrada, oštećeno je znatno više, a samo neki od objekata koji su uništeni su Most kralja Aleksandra i Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu koja je sravnjena sa zemljom, kao i njen celokupni fond od 350.000 knjiga", naveo je Radojičić.
Gradonačelnik je podsetio da je posle ovog razaranja, kao i nakon svakog od mnogobrojnih napada, Beograd uspeo da se izdigne.
Zamenik gradonačelnika Vesić je podsetio da se danas obeležava jedan od najtužnijih dana u istoriji naše zemlje i grada, kada je pre 79 godina Beograd zverski bombardovan i uništen od strane avijacije Adolfa Hitlera, a bombe su usmrtile više od četiri hiljade ljudi.
Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović naveo je da je posebno važno da se setimo svih onih koji su stradali u nacističkom napadu na našu zemlju.
"Nikada nećemo zaboraviti ljude koji su izgubili živote u bombardovanju niti heroje koji su svoj život dali za slobodu našeg glavnog grada", poručio je Mladenović i dodao da je zajednička poruka svakog 6. aprila da nam se takvo razaranje više nikada ne ponovi, saopštila je Gradska uprava.
Polaganjem venaca kraj Spomenika pilotima braniocima Beograda obeležava se 79 godina od bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, čime je počeo napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.