Danas je veliki praznik: Ako na Duhovski utorak uradite ovo desiće vam se nešto lepo!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2019, 07:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je veliki praznik: Ako na Duhovski utorak uradite ovo desiće vam se nešto lepo!

Sutra je treći dan jednog od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveta trojica ili Duhovi, koji se obeležava 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana.

Duhovi predstavljaju i „rođendan“ Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole. Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana.

Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se i to je tzv. trapava nedelja. Danas je Duhovski Utorak.

Na praznik Silaska Svetog Duha na apostole, koji je u narodu poznat i kao Duhovi, odnosno Sveta trojica, pod u hramovima se pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem.

Ovaj običaj potiče još od prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće. To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća.

Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.