Jeste li spremni za telesni i duhovni podvig? Počinje vaskršnji post

Izvor: B92, 11.Mar.2019, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeste li spremni za telesni i duhovni podvig? Počinje vaskršnji post

Časni ili vaskršnji post, najduži od četiri velika posta u pravoslavlju, počinje danas i traje 48 dana. Važi za najstroži post u godini i kaže se da je to telesni i duhovni podvig.

"Mi smo post sveli samo na dijetu, hranu, i samo razmišljamo šta sme, a šta ne sme da se jede", rekla je etnolog Vesna Marjanović gostujući na TV Prva i dodala da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uskršnji post mnogo više od uzdržavanja od mrsne hrane.

"Kada govorimo o tradicionalnoj kulturi danas je sve manje-više drugačije i naše ponašanje prilagodilo savremenom dobu. U prošlosti u seoskoj sredini, sa prvim jutarnjim satima, žene su prale suđe, kako na njima ne bi ostala životinjska mast…", dodala je ona.

Više o temi saznajte u video-materijalu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.