Izvor: RTS, 24.Maj.2022, 05:57

EU privremeno ukida carine na ukrajinske proizvode; Kanada kupila municiju za Ukrajinu

Devedeseti dan rata u Ukrajini. Najteže borbe vode se u istočnom delu Donbasa. Jens Stoltenberg poručuje da NATO neće biti deo konflikta u Ukrajini i da neće slati trupe jer želi da izbegne rat sa Rusijom. Ursula fon der Lajen poziva na razgovore s Moskvom kako bi se odblokirale isporuke pšenice. Mađarski premijer proglasio vanredno stanje kako bi imao prostora za manevar.
Na istoku Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najveće borbe su u regionu Donjecka, gde ukrajinska vojska pojačava granatiranje ruskih položaja. Ruske snage opkoljavaju ukrajinske trupe u Severodonjecku.
Sa ruske podmornice, u Crnom moru, lansirane su četiri krstareće rakete "kalibar". U luci Marijupolj, u toku je deminiranje industrijske zone "Azovstalj", a ukrajinskim borcima iz čeličane sudiće vlasti samoproglašenog Donjecka.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručuje da je sastanak s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom moguć samo ako je tema okončanje rata.
U video-obraćanju učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, predsednik Zelenski zatražio je oštrije sankcije Moskvi – naftni embargo, blokadu svih banaka i potpunu zabranu trgovine za Rusiju.
Na prvom suđenju za ratne zločine od početka sukoba – ukrajinski sud osudio je ruskog vojnika Vadima Šišimarina na doživotnu robiju, zbog ubistva nenaoružanog civila.
Dvadesetjednogodišnji zapovednik tenkovske posade izjasnio se da je kriv za ubistvo šezdesetdvogodišnjeg muškarca, u februaru, na severoistoku Ukrajine, i da je sledio naređenja.
Suđenje ima veliki simbolički značaj za Ukrajinu, koja je identifikovala više od 10.000 mogućih ratnih zločina ruske vojske.
Rusija poriče ratne zločine, kaže da dostojanstveno podnosi sankcije, i optužuje Zapad za izazivanje globalne prehrambene krize.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je u Sočiju, sa ruskim kolegom Putinom, upozorio da Zapad želi da raskomada Ukrajinu.
Moskva je ukazala na to da režim u Kijevu, a posebno predsednik Zelenski, predaju teritoriju svoje države Poljskoj, davanjem posebnih prava građanima te zemlje na ukrajinskoj teritoriji.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: NATO poručuje da ne želi vojni sukob sa Rusijom, Orbanova vlada uvodi mere zbog rata u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2022

Devedeset prvi dan rata u Ukrajini, koji je i glavna tema samita u Davosu. Predsednica Evropske komisije poručuje da Ukrajina mora da pobedi Rusiju i nanese strateški poraz Vladimiru Putinu. Mađarska uvela vanredno stanje, a Viktor Orban navodi da će Budimpešta da se drži podalje od rata. NATO...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

UDARIĆE RUSIJU IZNUTRA?! Stručnjaci upozoravaju: Posle oružanog dela rata u Ukrajini VODIĆE SE MNOGO VEĆI SUKOBI

Izvor: Kurir, 24.Maj.2022

Danas je 90. dan rata u Ukrajini i vode se žestoke borbe u istočnom delu Donbasa.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.