Izvor: RTS, 08.Feb.2023, 14:39

Zelenski sa Sunakom u Dauning stritu, očekuje se sastanak i sa Čarlsom Trećim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u London u okviru nastojanja Kijeva da pribavi što više naoružanja i organizuje što bolju obuku svojih oružanih snaga u svetlu nove ruske ofanzive, koja se zahuktava na istoku Ukrajine.
Poseta ukrajinskog predsednika, njegova je prva zvanična poseta inostranstvu od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rata, nije najavljena unapred iz bezbednosnih razloga.

Zelenski ima izuzetno intenzivan program sastanaka, koji su počeli razgovorima sa premijerom Rišijem Sunakom u ulici Dauning broj 10.
Potom se ukrajinski predsednik obraća poslanicima britanskog parlamenta.
Planira se da sa galerije prati tradicionalna pitanja poslanika premijeru, koja su na parlamentarnom rasporedu svake srede.
Zelenski će tako biti svedok žestokog rešetanja premijera Sunaka, koji je, zbog skandala oko poreza, nedavno smenio Nadima Zahavija sa mesta predsedavajućeg Konzervativne stranke, a imenovanje njegovog naslednika pretvorio u još jednu rekonstrukciju svog kabineta.
Ukrajinski predsednik sastaće se i sa britanskim kraljem Čarlsom Trećim.
Zelenski će obići i ukrajinske vojnike, koji se obučavaju u Velikoj Britaniji.
Britanska vlada saopštila je da uskoro počinje obuku ukrajinskih vojnih pilota i specijalaca.
London, međutim, i dalje odbija da Ukrajini ustupi svoje borbene avione tipa F-35 i Tajfun uz obrazloženje da obuka na tim sistemima "traje predugo".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zelenski u Londonu: Dajte nam krila

Izvor: RTS, 08.Feb.2023

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prvi put od početka ruskog napada napustio je Ukrajinu. Dan je proveo u Londonu u nastojanju da Britaniju privoli da Kijevu ustupi deo svojih borbenih aviona. Od Zapada je dobio tenkove i raketne sisteme. Napustio je Ukrajinu prvi put od početka rata...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.