Zelenski predlaže razmenu ruskog novinara za ukrajinskog reditelja

Izvor: RTS, 19.Jul.2019, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelenski predlaže razmenu ruskog novinara za ukrajinskog reditelja

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je Ukrajina voljna da razmeni glavnog i odgovornog urednika RIA Novosti u Ukrajini Kirila Višinskog za ukrajinskog reditelja Vladimira Sencova.
Zelenski je istakao da Kijev želi da vrati sve političke i vojne zatvorenike.

"Zaista želimo da taj momenat dođe u bliskoj budućnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Spremni smo za razmenu Višinskog. Sencov je u opciji, spremni smo da ga razmenimo za Sencova", rekao je Zelenski, prenela je agencija Tas.
Sencov je osuđen za terorizam na Krimu i u zatvoru je u Rusiji, a Višinski je u zatvoru u Ukrajini.
Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da povratak novinara Višinskog u Rusiju može da bude prvi korak ka normalizaciji odnosa između Moskve i Kijeva.
Sencov je 2015. godine proglašen krivim zbog terorizma i osuđen na 20 godina zatvora.
Ukrajinska služba bezbednosti pritvorila je glavnog i odgovornog urednika RIA Novosti u Ukrajini u maju 2018. godine pod optužbom za veleizdaju i trgovinu oružjem.
Ukoliko bude proglašen krivim, sud bi mu mogao izreći kaznu od 15 godina zatvora.
Ročište je zakazano 19. jula, a pritvor mu ističe 22. jula.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZELENSKI PREDLAŽE MOSKVI RAZMENU OSUĐENIKA: Ukrajinski reditelj Sencov za ruskog novinara Višinskog!

Izvor: Kurir, 19.Jul.2019

KIJEV  - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je danas da je Ukrajina voljna da razmeni glavnog i odgovornog urednika Ria Novosti u Ukrajini Kirila Višinskog za ukrajinskog reditelja Olega Sencova.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.