Zašto je počeo rat?

Izvor: B92, 07.Jul.2022, 09:56

Zašto je počeo rat?

Odbijanje Zapada da odgovori na ruske bezbednosne zahteve je i dovelo do trenutnog sukoba u Ukrajini.

To je napisao senator Aleksej Puškov na Telegram kanalu, komentarišući izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca o spremnosti Nemačke da pruži bezbednosne garancije Ukrajini nakon sukoba.

Kako je istakao, Kijev ne treba da računa na to u bliskoj budućnosti.

"Pre toga, Kijev mora da sklopi mir. Ali, nisu najvažnije bezbednosne garancije za Ukrajinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već bezbednosne garancije koje bi Rusiji pružio Zapad. Odbijanje davanja takvih garancija je i dovelo do trenutnog sukoba", naglasio je senator.

Juče je Šolc, odgovarajući na pitanja parlamentaraca u Bundestagu, izjavio da je Nemačka spremna da Ukrajini pruži bezbednosne garancije, a da sam postupak razmatraju zemlje članice G7 i Ukrajina.

Krajem prošle godine, Rusija je objavila predlog sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO o bezbednosnim garancijama.

Među zahtevima Moskve bio je i taj da SAD i Alijansa odustanu od daljeg širenja Severnoatlantskog saveza na istok, pridruživanja Ukrajine i formiranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

Pored toga, pominjano je i neraspoređivanje udarnog naoružanja u blizini ruskih granica i povlačenje snaga NATO u istočnoj Evropi na položaje iz 1997. godine.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.