Izvor: RTS, 30.Sep.2022, 16:39

Zapad osuđuje potez Rusije: Odbacujemo nelegalnu rusku aneksiju četiri ukrajinske oblasti

Evropski lideri osudili su pripajanje četiri oblasti u Ukrajini Rusiji. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je aneksija ukrajinskih oblasti nelegalna, a Evropski savet je u zajedničkom saopštenju odbacio i osudio potez Rusije. Američki predsednik Džozef Bajden je naveo da će SAD "okupiti međunarodnu zajednicu da osudi ove poteze i da Rusiju pozove na odgovornost".
Predsednik Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vladimir Putin potpisao je dokumenta o pristupanju Luganske, Donjecke, Zaporoške i Hersonske oblasti, u kojima je održan referendum, Ruskoj Federaciji.
Gardijan je preneo da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da je ta zemlja formalno podnela zahtev za članstvo u NATO
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je da je pripajanje četiri ukrajinska regiona Rusiji nelegalno i dodala da će okupirane teritorije ostati deo Ukrajine.

Oglasio se i Evropski savet. U saopštenju se navodi da odbacuju, kako su naveli, "nelegalnu rusku aneksiju". 
"Snažno odbacujemo i osuđujemo nelegalnu rusku aneksiju Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti u Ukrajini. Namernim podrivanjem međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i očitim kršenjem osnovnih prava Ukrajine na nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, suštinske principe koji su sadržani u povelji UN i međunarodnom pravu, Rusija dovodi u opasnost globalnu bezbednost", poručuje se u saopštenju.
U video-poruci rusku odluku osudio je i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekavši da Evropska unija nikad neće priznati aneksiju.
"To je opasna i neodgovorna eskalacija. Osmišljeno je kao korak da intenzivira nuklearnu pretnju ostatku sveta. Evropska unija nedvosmisleno odbacuje i osuđuje nelegalne aneksije", poručio je Mišel.
Bajden: Rusija krši međunarodno pravo, gazi Povelju UN-aAmerički predsednik Džozef Bajden oštro je osudio pripajanje ukrajinskih teritorija Rusiji, preneo je Si-En-En.
"Sjedinjene Države osuđuju današnji lažni pokušaj Rusije da anektira suverenu ukrajinsku teritoriju. Rusija krši međunarodno pravo, gazi Povelju Ujedinjenih nacija i svuda pokazuje svoj prezir prema miroljubivim nacijama", rekao je Bajden i dodao da te akcije "nemaju legitimitet" i da će SAD nastaviti da "uvek poštuju međunarodno priznate granice Ukrajine".
Bajden je dodao da će SAD "okupiti međunarodnu zajednicu da osudi ove poteze i da Rusiju pozove na odgovornost".
"Pozivam sve članove međunarodne zajednice da odbace ruske ilegalne pokušaje aneksije i da budu uz narod Ukrajine koliko god je potrebno", rekao je Bajden. 
Stoltenberg: Najozbiljnija eskalacija od početka rata Nedavne akcije Rusije predstavljaju najozbiljniju eskalaciju sukoba od početka rata, navodi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
"Putin je mobilisao još stotine hiljada vojnika, neodgovorno zveckao nuklearnom sabljom i sada nezakonito pripojio više ukrajinskih teritorija. Sve to predstavlja najozbiljniju eskalaciju od početka rata", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.
G7: Nikada nećemo priznati pripajanja četiri oblastiMinistri spoljnih poslova zemalja G7 osudili pripajanje četiri ukrajinska regiona Rusiji kao kao "novu nisku tačku" u ratu i obećali da će preduzeti dalje mere protiv Moskve.
"Nikada nećemo priznati ove navodne aneksije, niti lažne 'referendume' sprovedene pod pretnjom oružjem", navodi se u saopštenju ministara spoljnih poslova Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i Evropske unije.
Potez Rusije osuđuju i lideri evropskih država.
Predsednik Francuske Emanuel Makron osudio je rusku aneksiju dela Ukrajine i istakao da taj rekavši da taj potez predstavlja ozbiljnu povredu međunarodnog prava i suvereniteta Ukrajine. 
Premijer Holandije Mark Rute poručio da ta zemlja neće prihvatiti "rusku aneksiju ukrajinskih oblasti".
"Holandija nikad neće priznati tu aneksiju, kao što ne priznajemo ni aneksiju Krima", rekao je Rute novinarima u Hagu. 
Odluku Rusije osudila je i Švedska. Premijerka Magdalena Anderson nazvala je referendume farsom i navela da su četiri oblasti i dalje deo Ukrajine. 
Ministarstvo spoljnih poslova Poljske osudilo je potpisivanje sporazuma Rusije o aneksiji četiri ukrajinska regiona i pozvalo na povećanje vojne podrške Kijevu i dodatne sankcije.
"Ministarstvo spoljnih poslova najoštrije osuđuje nezakonite akte 'priznanja nezavisnosti' i 'inkorporacije' u sastav Ruske Federacije delova ukrajinskih regiona Hersona, Donjecka, Luganska i Zaporožja", navodi se u saopštenju MSP-a Poljske.
Potez Rusije je osudilo i ministarstvo spoljnih poslova Grčke, nazvavši odluku "nelegalnom" i kršenjem međunarodnog prava. 
Britanski Forin ofis saopštio je da je pozvao ruskog ambasadora u Londonu na razgovor, preneo je Rojters

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Putin potpisao sporazume o pristupanju DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 30.Sep.2022

Predsednik Vladimir Putin potpisao je sporazume o uključivanju dve republike Donbasa, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, koje su proglasile nezavisnost od Ukrajine, u sastav Ruske Federacije. Ceremonija u petak označava početak formalnog procesa njihovog pristupanja Rusiji. Predsednici Donjecke...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.