Vučić: Mir neophodniji nego ikada pre, u Srbiji to dobro znamo

Izvor: RTS, 07.Feb.2015, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Mir neophodniji nego ikada pre, u Srbiji to dobro znamo

Premijer Aleksandar Vučić rekao je povodom ukrajinske krize da je potrebno pronaći način, i to svim sredstvima, da se uspostavi mir.
Aleksandar Vučić je rekao da je mir preduslov, "a posle možemo da krenemo sa razgovorima", prenosi Tanjug.

Na panelu "Ukrajina i nerešeni konflikti u Evropi", u okviru Minhenske bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konferencije, Vučić je naglasio da moramo sačuvati žive ljude na sve strane, a da će Srbija kao predsedavajući OEBS-a učiniti najbolje s partnerima, Švajcarskom i Nemačkom, da se to i ostvari.
Naglasio je da u Srbiji najbolje znamo šta znači izgubiti živote i šta znače ratovi.
"Ne sanjam o dobijanju Nobelove nagrade rešavanjem problema koji nisu rešeni godinama. Imam dobre ideje, koristiću nešto što liči na šalu, ali je istina – mi Srbi smo jedan od šampiona po broju ratova koje smo vodili od 19. veka do nedavno. Iskusili smo najteže situacije, patili puno, izgubili pola muškog stanovništva, učinili smo dosta loših stvari drugim ljudima i našli smo danas nešto što je od najvećeg značaja po našu zemlju, a to je mir i stabilnost", istakao je premijer.
Naveo je da način na koji će se postići mir i stabilnost nije važan, i da ne treba uvek tražiti ispravno i loše.
"Ne možete vratiti život nekom, ali možete mnogo učiniti očuvanjem života. To je od najvišeg prioriteta", naglasio je premijer Vučić.
Navodeći da su se u današnjim diskusijama čule oštre reči, Vučić je rekao da smo mi mala zemlja i da ne možemo koristiti takve reči, ali da možemo jasno reći da smatramo da je mir neophodniji nego ikada pre. "U suprotnom bi se išlo u katastrofu, koju svi želimo da izbegnemo", rekao je Vučić.
"Mi ćemo biti objektivni kao mala zemlja, koja ima puno iskustva, i možemo biti od koristi da se nađe rešenje", zaključio je Vučić.
Odgovarajući na pitanja moderatora panela, predsednika Slovenije Boruta Pahora, Vučić je ponovio da je Srbija na putu ka Uniji i da je to njen strateški cilj.
"Mi smo to rekli i Putinu i mnogim drugima. Isto tako smo tradiconalno dobri prijatelji s Rusijom, ali i sa Ukrajinom, čiji teritorijalni integritet podržavamo, jer smo podržavali teritorijalni integritet Srbije i svih zemalja članica UN. Mi ćemo nastaviti takvu politiku i insistirati na međunarodnom pravu i u budućnosti", naveo je premijer.
Mi kao Sloveni želeli bismo da vidimo miroljubivo rešenje, dodao je premijer i ponovio da će Srbija pomoći i učiniti sve da se životi sačuvaju.
Fokus na budućnosti umesto na prošlosti 
Srpski premijer je u drugom delu diskusije, nakon što je na kratko morao da napusti salu zbog drugih obaveza, ponovio da zemlje Zapadnog Balkana čine najbolje da prevaziđu probleme i fokusiraju se na budućnost, a ne na prošlost.

S tim u vezi je rekao da se znalo da će presuda Međunarodnog suda pravde biti jedna vrsta kompromisa, konstatovao da ni Srbi ni Hrvati nisu zadovoljni, ali dodao da se zajedno moraju baviti svakodnevnim problemima i odnosima dve zemlje.
"Učinićemo sve da poboljšamo naše odnose, rešimo otvorena pitanja kao što su nestala lica, izbeglice i njihova imovina u Hrvatskoj", poručio je premijer Srbije.
Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić ocenila je da su Srbija i Hrvatska prešle dug put u prevazilaženju konflikata prošlosti, što dokazuje da su reakcije na presudu Međunarodnog suda pravde trajale svega dva dana.
"Da je ranije usledila ova presuda, zasigurno bi bilo više štete i efekta vraćanja u prošlost. Srećom smo prešli dug put u procesu preuzimanja odgovornosti za nas same i našu budućnost", rekla je ona dodajući da su i razočarani ljudi svesni da je ovo deo prošlosti, a ne budućnosti.
Premijer Vučić je ukazao da Srbija čini sve kako bi poboljšala odnose sa susedima, navodeći primer Albanije i podsećajući da Tirana i Beograd u Briselu zajedno lobiraju za zajedničke projekte, da je nakon sedam decenija usledila prva poseta albanskog premijera Beogradu, i da postoji razmena posete na ministarskom nivou.
"Imamo različite stavove i sa kosovskim Albancima, ali to rešavamo u dijalogu. Dijalog Beograda i Prištine se nastavlja u ponedeljak i obe strane su svesne da je potrebno razgovarati o otvorenim pitanjima", rekao je Vučić.
Borut Pahor je ocenio da bi Zapadni Balkan možda mogao da bude primer za pristup soluciji konflikata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.