Vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk: Jednoglasni smo po tom pitanju autokefalnosti Ukrajinske crkve

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2018, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk: Jednoglasni smo po tom pitanju autokefalnosti Ukrajinske crkve

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastao se u Istanbulu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i izneo mu jasan stav Sabora Srpske pravoslavne crkve o neophodnosti održavanja svepravoslavnog sabora.
Na takvom skupu bio bi rešen problem koji je nastao zbog ideje o autokefalnosti Ukrajinske crkve, a bila bi rešena i mnoga druga nerešena pitanja u pravoslavlju. Vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk ocenio je tim povodom da je SPC osvetlala obraz. „Zaista smo jednoglasni o tom pitanju. SPC se opredelila prema onome što ona drži da je istina i smatra da je ovo velika rana na telu pravoslavlja i učiniće sve što može da se ta rana zaceli. Mislim da je poseta mitropolita Amfilohija carigradskom patrijarhu apsolutno na liniji te želje, težnje i aktivnosti SPC“, rekao je episkop Jovan za „Kurir“. List podseća da je sveti arhijerejski Sabor SPC nakon zasedanja saopštio da je odluka Carigradske patrijaršije kojom se daje autokefalnost crkvi u Ukrajini neutemeljena, a „odluka o rehabilitaciji raskolničkih grupa neprihvatljiva“. Prilikom nedavnog susreta u Solunu patrijarh srpski Irinej je patrijarhu Vartolomeju uručio pismo u kojem mu je napisao da bi bilo dobro da odustane od te ideje. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.